Πάσχα στην Σμύρνη-Mια ξεχωριστή εμπειρία

1299

Στην Σμύρνη ζούμε ένα μικρό θαύμα. Η εκκλησία, η κοινότητα, το ελληνικό προξενείο, όλοι έχουν συντελέσει στο να ζει η μικρή αλλά δυναμική κοινότητα των ορθοδόξων της Σμύρνης μια σιωπηλή και ευφρόσυνη αναγέννηση. 
Κομβικής σημασίας για αυτό υπήρξε η εκλογή και η εγκατάσταση στη Σμύρνη του ορθόδοξου Μητροπολίτη.

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος υπήρξε μια σοφή επιλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη για την συγκεκριμένη θέση, που δικαιώνει κάθε μέρα την επιλογή του. Έχει το ήθος και το ύφος τις γνώσεις και τις ικανότητες να υπηρετήσει τον ρόλο του πρώτου μετά το 1922 ορθόδοξου αρχιερέα της πόλης Με χαμηλούς τόνους αλλά με φανερή αγάπη χτίζεται και διοργανώνεται σιγά σιγά η νέα (ελλην)ορθόδοδη κοινότητα της Πόλης, έναν αιώνα σχεδόν μετά την τραγική και γεμάτη πόνο και αίμα διάλυσή της.

Βέβαια οι αριθμοί είναι μικροί και ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί πολύ μεγάλος, ωστόσο έχει γίνει η αρχή. Εκτός από τους Έλληνες της Σμύρνης, πολλοί είναι και οι ορθόδοξοι Σλάβοι που έρχονται στην εκκλησία, ενώ υπάρχουν ακόμα Μολδαβοί, Γεωργιανοί και κάποιοι Τούρκοι ορθόδοξοι

Δίπλα στον Μητροπολίτη συμπαραστάτης η ελληνική κοινότητα της πόλης και ο ικανός Πρόεδρος της Γιώργος Θεοδωρίδης, ενώ το Προξενείο και η δυναμική Γενική Πρόξενος Αργυρώ Παπούλια έχει κάνει τα χρόνια της εκεί θητείας της πολύ σημαντικό έργο

Την Μεγάλη Εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν όλες οι ακολουθίες στην Σμύρνη με την παρουσία του Μητροπολίτη, οι περισσότερες στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, αλλά κάποιες στον ιστορικό ναό του Αγίου Βουκόλου, την παλιά εκκλησία που έχει ανακαινίσει ο δήμος της Σμύρνης και την παραχωρεί στην Μητρόπολη για την τέλεση κάποιων ακολουθιών μέσα στο χρόνο.

Το Πάσχα στην Σμύρνη είναι αναμφίβολα μια ξεχωριστή εμπειρία, που ελπίζω να έχω την ευκαιρία να τη ζήσω κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον και ο ίδιος. Είμαι χρέος προς τον εαυτό μου και προς τους Σμυρνιούς προγόνους μου.

Φωτογραφίες από fanarion.blogspot

Γιάννης Γιγουρτσής