Περιπλάνηση στο άλλο Σουλτάν Αχμέτ….Όχι το τουριστικό (Φωτορεπορτάζ)

3969

Υπάρχουν ορισμένες λέξεις που η αναφορά τους προκαλεί συνειρμούς και είναι συνδεδεμένη με κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Για τους περισσότερους το άκουσμα της λέξης Σουλτάν Αχμέτ φέρνει αμέσως στον νού την Αγία Σοφία, το απόλυτο σύμβολο της Πόλης.

‘Υστερα ίσως να ακολουθεί το Μπλέ Τζαμί, η βασιλική κιστέρνα, το μουσείο μωσαικών και πολλά άλλα υπέροχα και μοναδικά μνημεία και αξιοθέατα. Δίπλα σε αυτά συνυπάρχει και ο τουριστικός τομέας και το Σουλτάν αχμέτ είναι σαφώς το πιο προβλεβλημένο και τουριστικότερο κομμάτι της Πόλης.

Ότι όμως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Έτσι αν κάποιος θελήσει να κοιτάξει πίσω από την τουριστική επιφάνεια, θα παρατηρήσει ένα άλλο Σουλτάν Αχμέτ. Λίγο παραμελημένο μεν αλλά ταυτόχρονα αυθεντικότερο και σίγουρα περισσότερο Πολίτικο από το σύνολο όλων των τουριστικών μαγαζιών του μοναδικού αυτού μέρους.

Σπίτι από τα παλιά στο Σουλτάν Αχμέτ, με την γιαγιούλα να κάθεται στην αυλή του και ίσως να αναπολεί τα παλιά
Το άλλο Σουλτάν Αχμέτ
Η Πόλη των περασμένων δεκαετιών και αιώνων δεν ήταν παντού εύπορη και κοσμοπολίτικη. Υπήρχαν μαχαλάδες και περιοχές που κατείχαν μια διαφορετική θέση στο μωσαικό της Πόλης. Εξάλλου αυτή ήταν και είναι η μαγεία της Πόλης: οι αντιθέσεις της και τα διαφορετικά στοιχεία που όμως ταυτόχρονα δεν δηλώνουν αντιπαλότητα μεταξύ τους.
Τα παραδοσιακά ξυλόσπιτα της Πόλης υπάρχουν ακόμη διασκορπισμένα στους λαβυρινθώδεις μαχαλάδες…
…και αν και παραμελημένα…εμένα με γοητεύουν
Εσείς έχετε περιπλανηθεί στα φτωχικά αυτά δρομάκια;
Τα μικροσκοπικά και ακανόνιστα στην δόμηση μικρά δρομάκια προσφέρουν πολλές συγκινήσεις και εκπλήξεις, καθώς σε κάθε γωνιά ξεπηδούν καινούρια χρώματα, όψεις και το κάθε σοκάκι είναι πραγματικά μοναδικό.
Ποικιλία χρωμάτων στο Σουλτάν Αχμέτ

Αρκετές φορές οργίζομαι όταν βλέπω κάποιο παλιό κτίριο να δίνει την θέση του σε κάποιο άκομψο, αταίριαστο και δίχως ταυτότητα κατασκεύασμα. Μην πάτε πολύ μακρυά, παρατηρήστε εικόνες από παλιές ελληνικές ταινίες και θα καταλάβετε το κακό που έχουμε κάνει στις μεγαλουπόλεις μας.

Πολλές φορές έχω αναφερθεί και στην εικόνα της Πόλης και στην διαρκή αλλοιωσή της. Θα έπρεπε εδω και δεκαετίες να υπάρχει ένα αυστηρότερο πλαίσιο δόμησης. Μια καλή πρόταση θα ήταν η απαγόρευση αλλοίωσης των κτιρίων. Ένα νεοκλασσικό κτίριο οφείλει να παραμείνει νεοκλασσικό και ένα ξυλόσπιτο να κρατήσει αυτήν την ιδιαιτερότητά του. Με ένα καλό οικονομικό κίνητρο αλλά και μερικές ακόμα κινήσεις, θα μπορούσε η Πόλη να διατηρήσει αυτήν την πολυμορφία της και την σύνδεση με το παρελθόν.
Αν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον για το καλό της Πόλης, θα μπορούσε να βρεθεί μια καλή λύση για κατοικίες σαν και αυτή

Καθώς τριγυρνούσα στα δαιδαλώδη στενά παρατηρούσα τις γιαγιάδες έξω από τις μονοκατοικίες τους, τα παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο, κρυφτό και τα υπόλοιπα παιδικά παιχνίδια αλλά και κοριτσάκια καθισμένα να κάνουν τα δικά τους κόλπα. Εικόνες από τα τα παλιά που ευτυχώς ακόμα διατηρούνται εδώ.

Χαμένος στα στενάκια, γλυκιά απόδραση στον χρόνο και τις διαστάσεις
Το ροζ σπίτι, ένα πραγματικό στολίδι
Σπίτια από άλλες εποχές ασκούν μια τρομερή γοητεία πάνω μου
Το γαλανόλευκο ξυλόσπιτο, ανακαινισμένο και σε αρκετά καλή κατάσταση. Αυτό οφείλει από εξαίρεση να γίνει ο κανόνας
Μέσα από την  και εξερεύνηση κάθε γωνιάς της Πόλης, έχω την χαρά και την τύχη να ανακαλύπτω τις αγνές και ιδιαίτερες περιοχές της Πόλης. Το Σουλτάν Αχμέτ είναι μία από αυτές και αγνοώ επιδεικτικά τις καφετέριες, τα εστιατόρεια, τα ξενοδοχεία και τα εμπορικά μαγαζιά που περικυκλώνουν τα γοητευτικά Πολίτικα σπίτια. Σας προτρέπω να κάνετε και εσείς το ίδιο την επόμενη φορά που θα βρεθείτε κατά’δω.