Στην δυτική πλευρά των τειχών βρίσκεται η περιοχή του Φαναρίου ( Φενέρ στα τουρκικά ) και είναι χτισμένη πάνω στον 4ο και 5ο λόφο της Κωνσταντινούπολης . Σήμερα η περιοχή του Φαναρίου πέρα από έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείουαποτελεί μια από τις πιο γραφικές γωνιές στην σημερινή Πόλη αφού πέρα από τα μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας κτίρια θα βρείτε και πληθώρα από ενδιαφέροντα και γνωστά και πιο άγνωστα αξιοθέατα τα οποία θα σας μεταφέρουν χρόνια πίσω. Βέβαια η εικόνα της εγκατάλειψης είναι παντού εμφανής τα περισσότερα κτίρια και τα σπίτια των Ελλήνων έχουν παραδοθεί στη λήθη του χρόνου ενώ στο εσωτερικό τους φιλοξενούν μετανάστες από τα βάθη της Ανατολίας .
>> Διαβάστε Ακόμα: Μάθετε πως μπορείτε να διεκδικήσετε την περιουσία σας στην Kωνσταντινουπόλη
Ακόμα και σήμερα παρά τον μικρό αριθμό ομογενών το Φανάρι εξακολουθεί και έχει κάποιες ελληνικές οικογένειες καθώς και οικογένειες Αντιοχειανών (Αραβόφωνων Ελληνορθοδόξων) οι οποίοι κατοικούν κυρίως γύρω απο το Πατριαρχείο καθώς και απο την Μεγάλη του Γένους Σχολή. Λίγο πιο πέρα η παραδοσιακή εβραϊκή συνοικία του Μπαλάτ (Balat) που οφείλει την ονομασία της στην ελληνική λέξη “παλάτι”, από το κοντινό παλάτι των Βλαχερνών. Βασικό χαρακτηριστικό της, πέρα από τη γραφικότητα, το πολύ χρώμα στις προσόψεις των σπιτιών .
Το ελληνικό και το εβραϊκό στοιχείο συνυπήρχαν στην περιοχή για αιώνες, ενώ μια βόλτα στα στενά είναι αρκετή για να κατανοήσει ο καθένας αυτή τη συνύπαρξη. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών θυμίζει κάτι από Ιερουσαλήμ ενώ υπάρχει έντονο το στοιχείο και της παλιάς Κωνσταντινούπολης.
Πηγή: https://harpasworld.wordpress.com