Πολιτική «χαράγματος : Ακραία μέτρα με μαρκάρισμα σφραγίδα στο χέρι !

437

Αν και μέχρι χθες η Ινδία δήλωνε μόλις 512 κρούσματα κορωνοϊού και μόνο 9 θανάτους από την πανδημία, οι προβλέψεις για την δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη δεν είναι καθόλου ευοίωνες, γεγονός που την οδηγεί σε νέα (και για πολλούς ακραία) μέτρα.

«Iνδικό παράδοξο»

Φυσικά, πάντα υπάρχει ο σκεπτικισμός και η αμφισβήτηση για κράτη που δηλώνουν σχεδόν «αλώβητα» από την ασθένεια, με τον ίδιο τρόπο που η διεθνής κοινότητα δεν είχε πειστεί από ανάλογες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας της Τουρκίας, όπου η πρόσβαση στην πληροφόρηση και η επικοινωνία παραμένει δυσχερής αν όχι ελεγχόμενη από τις κυβερνήσεις.

Όπως και να έχει, πάντως, η Ινδία δεν δείχνει διάθεση να επαναπαυθεί και να περιμένει την έξαρση του κορωνοϊού, αλλά εντατικοποιεί τα μέτρα πρόληψης και καταστολής του φαινομένου, καθώς οι μελέτες που έχει στα χέρια της κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια καταστροφή που όμοιά της δεν έχει συμβεί σε κανένα άλλο σημείο του πλανήτη.

Σφραγίδα στο χέρι, ακραία μέτρα: Η χώρα που έκανε το μεγαλύτερο lockdown στην ιστορία του πλανήτη

Σύμφωνα με αυτά, από κορωνοϊό κινδυνεύουν να μολυνθούν περίπου 1.300.000 Ινδοί μέχρι το τέλος Μαΐου. Αριθμός που αν συνδυαστεί με το ποσοστό θνησιμότητας του 2%-3% κατά μέσο όρο μεταφράζεται χοντρικά σε 25.000-40.000 νεκρούς…

Ο πρωθυπουργός της χώρας φαίνεται να μην παίρνει αψήφιστα τις προβλέψεις των ειδικών και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σε συνδυασμό με την εμφάνιση κρουσμάτων σε μεγάλες πόλεις, παίρνει έκτακτα μέτρα.

Πλέον ολόκληρες περιοχές της χώρας μπαίνουν σε καθεστώς απομόνωσης, ειδικά εκείνες που είναι κατά κύριο λόγο αγροτικές, η πλειοψηφία των κατοίκων ζει σε καθεστώς φτώχειας, ενώ έχει κατά κανόνα και ελάχιστη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.

Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στους ειδικούς προκαλεί και η στάση αρκετών πολιτών που διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό, χωρίς να παρουσιάσουν βαριά συμπτώματα, τέθηκαν σε καραντίνα, αλλά αποφάσισαν να την σπάσουν. Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, «δραπετεύοντας» από νοσοκομεία της χώρας!

Επιπλέον, τέσσερις συνελήφθησαν την ώρα που ταξίδευαν με τραίνο, εκθέτοντας σε κίνδυνο όλους τους υπόλοιπους επιβάτες, ειδικά αν φέρει κανείς στο μυαλό του εικόνες από τα μέσα μεταφοράς στην Ινδία όπου ο κόσμος μετακινείται σε καθεστώς… σαρδελοποίησης…

Αυτή η στάση έρχεται σε αντιδιαστολή με τις εκκλήσεις των Αρχών για αυτοπεριορισμό και αίσθημα ατομικής ευθύνης, με αποτέλεσμα πέραν του αποκλεισμού ολόκληρων περιοχών, η ινδική πολιτεία να φτάσει στο σημείο να καταφύγει σε λύσεις που παραπέμπουν περισσότερο σε εσχατολογικές θεωρίες και προφητείες για το τέλος του κόσμου και της ανθρωπότητας.

Έτσι, πλέον τα άτομα που μπαίνουν σε καθεστώς καραντίνας και χαρακτηρίζονται ως «ύποπτα», μαρκάρονται στο χέρι με μια σφραγίδα που κάνει ξεκάθαρο στους υπόλοιπους ότι δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με τους συγκεκριμένους ανθρώπους λόγω κορωνοϊού. Επιπλέον στην στάμπα υπάρχει και η ημερομηνία μέχρι την οποία οφείλουν να βρίσκονται σε καραντίνα.

Σφραγίδα στο χέρι, ακραία μέτρα: Η χώρα που έκανε το μεγαλύτερο lockdown στην ιστορία του πλανήτη

 

Με αυτόν τον τρόπο οι ίδιοι οι Ινδοί, τουλάχιστον όσοι έχουν συναίσθηση του τι ακριβώς συμβαίνει, καλούνται να καταγγείλουν στις Αρχές όσους σπάνε αυτό το ιδιότυπο «εμπάργκο» και να καταδίδουν στις αστυνομικές και υγειονομικές υπηρεσίες τους παραβάτες.

Ορισμένοι ενδεχομένως να κάνουν λόγο για ακραίο μέτρο που παραπέμπει σε άλλες εποχές καταστρατήγησης ατομικών ελευθεριών, αλλά εφόσον ισχύουν οι προβλέψεις ομάδας επιστημόνων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που κάνουν λόγο για εκατόμβες νεκρών, «ακόμα και στο καλύτερο δυνατό σενάριο» όπως επισημαίνουν, τέτοιες πρακτικές ίσως αποτελούν μονόδρομο.

Άλλωστε μιλάμε για μια χώρα με πληθυσμό 1.300.000.000, νούμερο ασύλληπτο, και για ένα κράτος που μέχρι τώρα επιχείρησε να ακολουθήσει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Έκλεισε τα σύνορα, ανέστειλε πτήσεις, έθεσε τον κόσμο σε συνθήκες περιορισμού και πλέον υιοθέτησε την πολιτική «χαράγματος». Εάν δεν πιάσει κι αυτό, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να ακολουθήσει. Και σίγουρα αυτό που δεν πρέπει να ακολουθήσει είναι να μετατραπεί η Ινδία σε νέα –και πολύ χειρότερη λόγω αριθμών- Ιταλία…

————————————————————————-

menshouse.gr