Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη τύπου: “Ο Ατατούρκ θα γύρναγε στον τάφο του βλέποντας την Ισλαμοποίηση της σύγχρονης Τουρκίας”

1074

Οργή Πούτιν: Κανείς δεν ξεφεύγει απ’ τη Ρωσία. Οι Τούρκοι γλείφουν τις ΗΠΑ, ξέρετε που…

Πούτιν μαινόμενος κατά της Τουρκίας. Εξαπέλυσε βέλη και εναντίον των ΗΠΑ. “Κανείς δεν ξεφεύγει από τη Ρωσία” είπε στη μαραθώνια ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μπροστά σε 1.400 δημοσιογράφους

Με ωμές εκφράσεις, αναφέρθηκε στην Τουρκία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, ανέφερε μπροστά σε 1.400 δημοσιογράφους:

“Αν η Τουρκία αποφάσισε να γλείψει τους Αμερικανούς σε ένα συγκεκριμένο σημείο, δικό της πρόβλημα. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι πράττουν ορθά. To χρειάζονται αυτό οι ΗΠΑ; Το χρειάζονται οι Τούρκοι;”.

Σημείωσε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία θα συνεχιστούν μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη χώρα. Πρόσθεσε ότι μόλις οι Σύροι αποφασίσουν να σταματήσουν να πολεμούν και ξεκινήσουν συνομιλίες, “δεν θα γίνουμε πιο Σύροι από τους Σύρους” και διαβεβαίωσε ότι τότε η Μόσχα θα ολοκληρώσει τη στρατιωτική της δράση στην περιοχή.

Επανέλαβε πως μόνο με πολιτική λύση μπορεί να τερματιστεί η κρίση στη χώρα. Ξένοι ανταποκριτές μετέδωσαν πάντως πως ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε επιθετική και υβριστική γλώσσα για την Τουρκία τουλάχιστον δύο φορές.

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε τη διαπίστωση πως είναι τέτοια η ισλαμοποίηση της σύγχρονης Τουρκίας που “ο Κεμάλ Ατατούρκ θα στριφογυρίζει στον τάφο του”.

Συμπλήρωσε πως η Τουρκία βασιζόταν στις “πλάτες” των συμμάχων της όταν έκανε την κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους και πως δεν βλέπει άμεσα διπλωματική λύση στην κρίση των σχέσεων των δύο χωρών.

“Δεν πιστεύω πως ήταν ατύχημα η κατάρριψη. Ήταν εχθρική πράξη από την Άγκυρα που είχε την προστασία του ΝΑΤΟ”, τόνισε.

Σημείωσε πως “κανείς δεν ξεφεύγει από τη Ρωσία” και πως η χώρα του θα υπερασπιστεί τη στρατιωτική της βάση στη Συρία όσο θα υπάρχει. Για τη βάση είπε πως “δεν είναι σίγουρο ότι τη χρειαζόμαστε αφού έχουμε επιτυχία με τους πυραύλους μας”.

Οι απειλές του ήταν ξεκάθαρες: “Ήθελαν να μας κάνουν να φύγουμε. Τώρα όμως έχουμε τα αντιαεροπορικά μας βλήματα στα συρο-τουρκικά σύνορα, που παραβίαζε συνεχώς η Άγκυρα. Αν θέλουν τώρα ας τα παραβιάσουν τα σύνορα και θα δουν…”.

Ανέφερε πως τα αεροσκάφη του χτυπούν τις πομπές φορτηγών που μεταφέρουν πετρέλαιο του ISIS προς την Τουρκία και πως το λαθρεμπόριο γίνεται πλέον μέσω Ιράκ.

“Είναι σχεδόν αδύνατο να διαπραγματευτούμε τους Τούρκους, δεν κάνουν προσπάθειες” είπε ο Ρώσος ηγέτης. “Αν θέλουν να μιλήσουμε για τους Τουρκομάνους, ας μας καλέσουν στο τηλέφωνο. Δεν θα ήταν δύσκολο οι Τούρκοι να σηκώσουν το τηλέφωνό τους να μιλήσουν με τη Μόσχα και να συνεργαστούν για το θέμα των Τουρκομάνων, στην περιοχή των οποίων κατερρίφθη το Sukhoi”.

“Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη στρατιωτική εξάσκηση από την επιχείριση μας στη Ρωσία. Ετοιμαζόμασταν για αυτό καιρό τώρα. Αυξήσαμε την παρουσία μας στη Συρία, στείλαμε αντιαεροπορικά S400”, ανέφερε σχετικά με τις στρατιωτικές επιθέσεις των Ρώσων υπέρ του Άσαντ.

Τόνισε πάντως ότι το ρωσικό σχέδιο για ειρήνη στη Συρία συμπίπτει σε ορισμένα σημεία με αυτό των ΗΠΑ.

Παραδέχθηκε μεταξύ άλλων πως υπήρχαν ένοπλοι Ρώσοι στην ανατολική Ουκρανία αλλά όχι “οργανωμένος στρατός”.

Για το Τείχος του Βερολίνου:

“Έπεσε το Τείχος και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ έστησε ένα άλλο εικονικό Τείχος εναντίον μας με πυραυλικό σύστημα κατά μήκος των συνόρων. Δεν είναι αυτό νέο Τείχος;”.

Αυτό που προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να αποσπάσουν το ΟΚ για μια ερώτηση, χρησιμοποιώντας μηνύματα που είχαν γράψει σε πανό, πλακάτ, ακόμα και σε κασκόλ. Η εν λόγω κυρία ξεδίπλωσε ένα κασκόλ που έγραφε: “Είμαι έγκυος”:

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του παραδέχθηκε επίσης πως η οικονομική κρίση στη χώρα του εντάθηκε αλλά ότι δείχνει σημάδια σταθεροποίησης παρά της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Ωστόσο, κατά την άποψη του, δεν συντρέχει λόγος ανασχηματισμού, μιας και “το υπουργικό συμβούλιο καταφέρνει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση”.

Σημειώνεται ότι η οικονομία της Ρωσίας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει περαιτέρω ύφεση της τάξης του 3,8%. Για πρώτη φορά στη διάρκεια της ηγεσίας Πούτιν, ο μέσος μισθός σημείωσε πτώση.

(Με πληροφορίες από: Russia Today, sputniknews)