Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

255

Ο κύβος ερρίφθη.
Προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου.

Ο τούρκος Πρόεδρος έλαβε την απόφαση πρόωρες εκλογές μετά την κατ’ιδίαν συνάντησή του με τον επικεφαλής του ακροδεξιού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος είχε θέσει από χθες το αίτημα

Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.

Ο Ερντογάν στο διάγγελμά του δήλωσε ότι είχε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Φυσικά, έκανε αναφορά στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016. Θύμισε στον λαό ότι μετά τις εκλογές θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές του Συντάγματος. Οι αλλαγές αυτές, αναμένεται να μετατρέψουν τον Ερντογάν σε απόλυτο κυρίαρχο στην χώρα του. Ο Ερντογάν είπε στον τουρκικό λαό ότι προτιμά να επισπευσθούν οι διαδικασίες αφού τόσο λόγω των επιχειρήσεων στην Συρία αλλά και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν δεν πρέπει να ζει η χώρα του σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Και κατέληξε: «Ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με τον Μπαχτσελί, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε τις εκλογές την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018».
«H προτίμηση μας ήταν να γίνουν οι εκλογές το Νοέμβριο του 2019. Λόγω των επιχειρήσεων στη Συρία αλλά και λόγω των ιστορικών εξελίξεων στην περιοχή έχει γίνει αναγκαιότητα να ξεπεραστούν τα θέματα. Για να μπορέσουμε να λάβουμε πιο ισχυρές αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε έχει γίνει αναγκαιότητα να περάσουμε στο νέο σύστημα διοίκησης. Πρέπει να βγάλουμε άμεσα το θέμα των εκλογών από την επικαιρότητα.
Σίγουρα η οικονομία, δεν θα μπορούσε να αντέξει 1,5 ακόμα χρόνο προεκλογικής εκστρατείας με αυτούς τους ρυθμούς. Ήδη η λίρα αντέδρασε με σημαντική βελτίωση έναντι του δολαρίου και του ευρώ.