Το Σαλματομβρούκι -Η συνοικία της Πόλης με την κακή φήμη…

1172

Στην Πόλη υπάρχουν πάρα πολλές συνοικίες που δεν έχουν επηρεαστεί από την τουριστική αλλοίωση και την, σαν πυροτέχνημα, φαντασμαγορική ανάπτυξη των καιρών μας. Αρκετά συχνά τέτοιες γειτονιές αναζητούν οι επισκέπτες και οι λάτρεις της Πόλης.

Στην Πόλη οι Έλληνες κατοικούσαν σε συνοικίες μια από τις οποίες είναι και η συνοικία του Σαλματομβρουκίου. Στο Σαλματομβρούκι ζούσαν κυρίως φτωχοί μα αγνοί Ρωμιοί και μάλιστα με αρκετά μεγάλη σε πληθυσμό ενορία.

Η συνοικία του Σαλματομβρουκίου έχει μια κακή φήμη.

Ένας σημαντικός λόγος που συνέβαλε στην κακή φήμη ήταν η διπλανή συνοικία του Σουλούκουλέ, την αρχαιότερη τσιγγάνικη γειτονιά του κόσμου.

Οι Ρομά ήταν εγκαταστημένοι στο Sulukule από τις αρχές του 11ου αιώνα και μέχρι πριν μερικές δεκαετίες συνέχιζαν να επηρεάζουν αρνητικά τις γύρω γειτονιές.

Στη συνοικία βρίσκεται ο ναός της Παναγίας των Ουρανών, ο ναός της Αγίας Κυριακής και το Αρρεναγωγείο.

Περπατώντας κάποιος ανίδεος σήμερα στα σοκάκια του Σαλματομβρουκίου δεν θα σκέφτονταν πως πριν 117 έτη η παρουσία ελληνικού σχολείου ήταν απαραίτητη για την πολυπληθή ενορία.

Μπορεί τα σημάδια του χρόνουν να είναι αποτυπωμένα στην πύλη της εισόδου μα παρ’όλα αυτά τα ξεφτισμένα χρώματα και τα μάρμαρα ασκούν μια νοσταλγική γοητεία.

—————————————————————————-

tixamperiaapothnpolh2.blogspot.gr/2014/12/blog-post_21.html?m=1