Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις της Τουρκίας με Ολλανδία -Aπειλές από Ερντογάν-Η ΕΕ “κόβει” την χρηματοδότηση

126

Ο “πόλεμος της τουλίπας”…

Η κατάσταση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ολλανδία μοιάζει εκτός ελέγχου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ανοιχτά την Ολλανδία δηλώνοντας πως θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε επίσης μια συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό», αναφερόμενος στην απομάκρυνση της τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων από την Ολλανδία.

Η Τουρκία στέλνει πακέτο τους Ολλανδούς φοιτητές που βρίσκονται σε πανεπιστήμια της χώρας με το πρόγραμμα Erasmus στη χώρα τους.

Την ίδια ώρα η ΕΕ “κόβει” την χρηματοδότηση στην Τουρκία 

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι είναι δύσκολη η συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα της οικονομικής βοήθειας! Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Βερολίνου μετά από το διπλωματικό επεισόδιο που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία.

Λίγο αργότερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απάντησε πως τα «εμπρηστικά σχόλια» του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνέκρινε τους Ολλανδούς με τους Ναζί, δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της διπλωματικής διένεξης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ρούτε δήλωσε πως, ενώ η Ολλανδία δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση με την Άγκυρα, θα πρέπει να εξετάσει περαιτέρω τις επιλογές της, αν η Τουρκία δεν σταματήσει να κάνει τέτοια σχόλια.

«Είναι τώρα προς το συμφέρον της ηγεσίας και προς το συμφέρον της συνεργασίας να προσπαθήσουμε να αποκλιμακώσουμε , αλλά φυσικά οι Τούρκοι θα πρέπει τότε να βοηθήσουν και αυτά που λένε σήμερα δεν βοηθούν».

Στο μεταξύ μετά, από το ντου Τούρκων στο Ολλανδικό προξενείο και το “κάρφωμα” της τουρκικής σημαίας. το υπουργείο εξωτερικών της χώρας εξέδωσε μία ανακοίνωση όλο νόημα! “Οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολλανδών διπλωματών στην Τουρκία”, τόνισε.

“Η κατάσταση είναι ασαφής. Οι τουρκικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια της ολλανδικής διπλωματικής αποστολής στην Τουρκία. Έχουμε υποβάλει διαμαρτυρία στις τουρκικές αρχές”, υπογράμμισε.

Πηγές στην τουρκική προεδρία είχαν υποστηρίξει νωρίτερα σήμερα πως τις σημαίες άλλαξαν Ολλανδοί προξενικοί αξιωματούχοι και πως δεν υπήρξε έξωθεν επέμβαση.

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε αντίθετα τη Γαλλία επειδή έδωσε την άδεια για μια επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Γαλλία δεν έπεσε σ’ αυτή την παγίδα», είπε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν αυτός που έφερε μεγάλη αναστάτωση στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες. Πάντως, δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και τη διεθνή εμπορική και τουριστική έκθεση του Βερολίνου -εκεί, έ

Στην ομιλία του, το μεσημέρι της Κυριακής, στη γαλλική πόλη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την Ολλανδία «πρωτεύουσα του φασισμού».

Πάντως, δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και τη διεθνή εμπορική και τουριστική έκθεση του Βερολίνου -εκεί, έγινε δεκτός χωρίς προβλήματα…

————————————————————————–

 

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, hurriyetdailynews.com