Σε 48ωρη καραντίνα η Κωνσταντινούπολη

88

Στους 131 έφτασαν οι νεκροί, αφού 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν τις 10 χιλιάδες.

Σε καραντίνα λόγω κορονοϊού έθεσε σήμερα την Κωνσταντινούπολη ο νομάρχης, ζητώντας από όλους τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι για 48 ώρες.

Έπειτα από την εξουσία που έδωσε στους τοπικούς άρχοντες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να αποφασίζει για τα μέτρα η κάθε περιφέρεια, αποφεύγοντας να κηρύξει γενικό lockdown η κυβέρνηση, ο νομάρχης της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας ανακοίνωσε μέσω twitter ότι η Κωνσταντινούπολη τίθεται σε απομόνωση.

«Αφήσαμε τις πλατείες μας στα πουλιά και τις παραλίες μας στους γλάρους. Για να ζήσουμε αυτές τις ομορφιές και να τις μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας, μείνετε σπίτι για 48 ώρες για την υγεία, την οικογένεια, τους αγαπημένους σας, την Κωνσταντινούπολη και τη χώρα μας», ήταν το μήνυμα του Αλί Γερλίκαγιά, πλαισιωμένο από φωτογραφίες της Αγίας Σοφίας και του Βοσπόρου μόνο με τα περιστέρια να τους ‘κάνουν συντροφιά’.

Και την ίδια ώρα, η τουρκική αστυνομία μετατρέπεται η «φωνή» όλων των τοπικών αρχών, προκειμένου να διαλαλήσουν και να συνετίσουν τους απείθαρχους πολίτες να μείνουν μέσα.

Παράλληλα, στις εισόδους και εξόδους της Κωνσταντινούπολης διεξάγονται ιατρικοί έλεγχοι σε πολίτες που εισέρχονται ή εξέρχονται οδικώς από το νομό. Σε περίπτωση διαπίστωσης ύποπτου κρούσματος οδηγείται για περαιτέρω εξετάσεις και καραντίνα.

Έλεγχοι διεξάγονται και στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Κωνσταντινούπολης.

Άσχημα τα μαντάτα

«Οι επόμενες 5 ημέρες είναι πολύ σημαντικές. Αν δεν τηρήσουμε αυστηρά τα μέτρα για να ελέγξουμε την ασθένεια, θα καταστεί ακόμη πιο δύσκολο να εμποδίσουμε την εξάπλωση του ιού», τονίζει ο λοιμωξιολόγος, Μεχμέτ Τζεϊχάν, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου για τον κορονοϊό του τουρκικού υπουργείου Υγείας, σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Χουριέτ».

Ο καθηγητής εξηγεί ότι «αν δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο και τα σχολεία, οι χώροι εργασίας και οι καφετέριες ήταν ανοικτά, σε περίπου δυόμιση μήνες, η ασθένεια θα είχε εξαπλωθεί στο  ήμισυ του πληθυσμού, δηλαδή σε 40 εκατομμύρια ανθρώπους», αναφέρει, ενώ αντίστοιχα «αν όλα τα μέτρα εφαρμόζονται 100% και κανένας δεν βγαίνει από το σπίτι του εκτός αν πρόκειται για μεγάλη ανάγκη, τί θα κάνει ο ιός; Θα εξαφανιστεί επειδή δεν θα βρει ανθρώπους να προσβάλει». Ο Τούρκος λοιμωξιολόγος επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, υποστηρίζοντας ότι η επιδημία θα μπορούσε να είχε σταματήσει μέσα σε δύο μήνες, αν είχε εφαρμοστεί πλήρως η κοινωνική απομόνωση και κανένας δεν είχε βγει από το σπίτι του.

«Η Τουρκία έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο παραδείγματα. Δυστυχώς ο μισός πληθυσμός δεν τήρησε τα μέτρα. Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που δεν τηρούν τους κανόνες. Είναι πολύ δύσκολο να πούμε πότε θα λάβει τέλος η κρίση. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αυστηρά μέτρα και ελέγχους, χωρίς κήρυξη απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αλλιώς ο ορίζοντας διαγράφεται σκοτεινός», προειδοποίησε ο Τούρκος ειδικός, που υπογραμμίζει ότι «βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, είναι ζήτημα χρόνου η κρίση να φτάσει στην κορύφωσή της» και ότι είναι λάθος η αντίληψη ότι η ζέστη των καλοκαιρινών μηνών θα εξαφανίσει τον ιό.

———————————————————————————–

ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

https://www.ethnos.gr/kosmos