Σισμανόγλειο Μέγαρο, σταυροδρόμι δύο λαών

1465
Το Σισμανόγλειο, περίλαμπρο αρχοντικό του 19ου αιώνα, βρίσκεται στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

Στην οδό Ιστικλάλ, τη Μεγάλη Οδό του Πέραν, στον αριθμό 60, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης στην περιοχή του Πέραν στον Δήμο Μπέγιογλου, όπου το εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πόλης, βρίσκεται ένα στολίδι, το Σισμανόγλειο Μέγαρο, το οποίο ανήκει στο Γενικό Ελληνικό Προξενείο.

Στην περιοχή, η οποία ήταν παλαιότερα γνωστή και ως κοινότητα Σταυροδρομίου, γειτνιάζουν κτίρια που έχουν διαγράψει και συνεχίζουν να γράφουν Ιστορία. Εκεί, λοιπόν, το Ζωγράφειο Λύκειο, η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, το κτίριο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο.

Το Σισμανόγλειο Μέγαρο είναι δωρεά της οικογένειας Σισμάνογλου στην ελληνική Πολιτεία. Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1890 από τον πατριάρχη της οικογένειας, τον Ιωάννη Σισμάνογλου, έμπορο και τραπεζίτη, ευεργέτη της ρωμαίικης κοινότητας της Πόλης, καθώς ήταν ένας εκ των χρηματοδοτών της ανέγερσης του κτιρίου στο οποίο λειτούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί η Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Ο γιος του, ο Κωνσταντίνος, χάρισε την πατρική εστία στο ελληνικό κράτος το 1939, με τον όρο να εγκατασταθεί εκεί το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος. Το μέγαρο, ωστόσο, έμεινε αναξιοποίητο, λόγω των πολιτικών και ιστορικών δυσχερειών, περίπου έως το 1957. Ομως, μετά τη βελτίωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, το 1999, κατέστη δυνατή η επισκευή του κτιρίου, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το 2000 για να ολοκληρωθούν το 2003. Εκτοτε, το μέγαρο χρησιμοποιείται ως το Πολιτιστικό Κέντρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος.

Για τον επισκέπτη, εκτός από την αρχιτεκτονική του κτιρίου και τη διαμόρφωση των αιθουσών, μεγάλο ενδιαφέρον έχει η Βιβλιοθήκη, στην οποία φυλάσσεται τμήμα της συλλογής του ιερέα Μελετίου Σακκουλίδη, δωρεά στο Γενικό Προξενείο εκ μέρους της κόρης του, Ηβης. Ο Μελέτιος Σακκουλίδης, ο οποίος γεννήθηκε το 1926 στη Χαλκηδόνα και πέθανε στην Πόλη το 2009, υπήρξε δεινός συλλέκτης παλαιών βιβλίων, κυρίως θρησκευτικού και ιστορικού περιεχομένου, επιστολικών δελταρίων, περιοδικών, σχολικών βιβλίων κ.ά.

Αποτέλεσμα εικόνας

Η συλλογή του περιλαμβάνει σπάνιους τίτλους σχετικά με την ιστορία και την τοπογραφία της Πόλης, έναν αξιοπρόσεκτο αριθμό βιβλίων του 18ου αιώνα, καθώς και βιβλία γραμμένα στα «καραμανλήδικα», δηλαδή τουρκικά γραμμένα με ελληνικούς χαρακτήρες, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι τουρκόφωνοι ελληνορθόδοξοι κάτοικοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το παλαιότερο βιβλίο της συλλογής είναι το κείμενο της αρχαιοελληνικής γραμματείας «Αρισταινέτου Επιστολαί» (Παρίσι, 1610). Αλλά σπουδαία είναι και μία από τις εκδόσεις του Πατριαρχικού Τυπογραφείου: «Ιερογραφική Αρμονία εκ διαφόρων εμμέτρων ποιημάτων Θεοδώρου του Πτωχοπροδρόμου, Γεωργίου του Πισιδίου και Νικηφόρου του Ξανθοπούλου» του αρχιδιακόνου κυρ. Κυρίλλου, του 1802.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολύτιμη αυτή συλλογή βιβλίων είναι προσβάσιμη σε όλους του ερευνητές και σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσω του ηλεκτρονικού καταλόγου στο Διαδίκτυο.

Στις προσεγμένες και επιβλητικές αίθουσες του Σισμανογλείου Μεγάρου, στον ίδιο χώρο με τη Συλλογή Σακκουλίδη, παραδίδονται τα μαθήματα των ελληνικών. Το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί από το 2011 και απευθύνεται, δωρεάν, σε Τούρκους ενηλίκους, οι οποίοι φοιτούν με υποτροφία. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί Δανειστική Βιβλιοθήκη για τους μαθητές με τίτλους κλασικής, βυζαντινής και σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, καθώς και παιδικού και εφηβικού βιβλίου.

Οι μαθητές -μεταπτυχιακοί φοιτητές, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες- και το ευρύτερο κοινό, εξάλλου, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπως εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, αλλά και τις κινηματογραφικές προβολές και συναυλίες.

Υπεύθυνη για τη βιβλιοθήκη αλλά και συντονίστρια του προγράμματος της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας είναι η φιλόλογος κ. Ευαγγελία Αχλάδη, ενώ εθελοντική εργασία στη βιβλιοθήκη προσφέρει και ο πολίτης κ. Ιωάννης Παΐσιος.

Το Σισμανόγλειο Μέγαρο είναι το κέντρο στο οποίο προβάλλεται ο ελληνικός πολιτισμός και όπου συναντώνται οι διάφορες πολιτιστικές, κοινωνικές και ιστορικές εκφράσεις των δύο λαών: του ελληνικού και του τουρκικού.

————————————————————–

kathimerini