Στα άδυτα του νέου παλατιού του Ερντογάν -Εικόνες μοναδικής χλιδής από το μέγαρο των 1.000 δωματίων [εικόνες]

2338

Σπάζοντας παράδοση 91 ετών, που θέλει τον εκάστοτε Τούρκο Πρόεδρο να κατοικεί στο μέγαρο Τσάνκαγια,  ο Ταγίπ Ερντογάν μετακομίζει  σε ένα «παλάτι» 40.000 τ.μ. με 1.000 δωμάτια, το αποκαλούμενο και «Λευκό Σεράι».

Το νέο κτίριο, έξω από την Αγκυρα, που αποκαλείται και «Λευκό Σεράι» και από σήμερα θα είναι το νέο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, έχει 1.000 δωμάτια και γραφεία, τα οποία καταλαμβάνουν έκταση 40.000 τ.μ. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν αίθουσες εκδηλώσεων και χώροι φιλοξενίας επισήμων, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του συγκροτήματος είναι η μοναδική χλιδή. Μάλιστα, το γραφείο του Τούρκου Προέδρου, όπως σημειώνουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θυμίζει το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου. Το γραφείο αυτό θα είναι αδιαπέραστο, με ειδικά τοιχώματα, για να μην μπορεί κανείς να ακούει τις συνομιλίες, ακόμη και με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Το κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται σε μια τεράστια έκταση 300.000 τ.μ., η οποία αποψιλώθηκε για να κτιστεί το νέο προεδρρικό μέγαρο, και περιλαμβάνει κήπους μοναδικής ομορφιάς, λίμνες και άλλα παρόμοια.

Το κόστος της κατασκευής του ξεπέρασε τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ η ανέγερσή του πρόκάλεσε σάλο αντιδράσεων για το γεγονός ότι αποψιλώθηκε ένα ολόκληρο δάσος για να χτιστεί, για το ότι σπάει παράδοση 91 χρόνων, αλλά φυσικά και για το εξωπραγματικό κόστος κατασκευής του. Την ίδια ώρα, τα αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να αποκηρύξει το παρελθόν της Τουρκίας χτίζοντας παλάτια με πολτυέλειες παρόμοιες με αυτές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στο… παραδοσιακό προεδρικό μέγαρο θα μένει εφεξής ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, με την οικογένειά του. Τα εγκαίνια του νέου προεδρικού μεγάρου ήταν προγραμματισμένο να γίνουν σήμερα, ωστόσο αναβλήθηκαν λόγω του ότι συνέβη ατύχημα σε ανθρακορυχείο και αγνοούνται 18 εργάτες.


Φωτογραφίες: EPA – Reuters

Φωτογραφίες από τη φάση κατασκευής του:


Πηγή: iefimerida.gr