Στη Θεσσαλία ανακαλύφθηκε χαμένη αρχαία πόλη 2.500 ετών!

786

Η θέση ονομάζεται Στρογγυλοβούνι και είναι ένας απομονωμένος λόφος που υψώνεται 215μ. πάνω από τις απέραντες πεδιάδες της δυτικής Θεσσαλίας, στο χωριό Βλοχός του Δήμου Παλαμά. Εκεί, Βρετανοί και Σουηδοί αρχαιολόγοι εντόπισαν μια χαμένη αρχαία πόλη 2.500 ετών – ερείπια από πύργους, τείχη, πύλες αλλά και αρχαία αγγεία και νομίσματα του 5ου αιώνα π.Χ. ήρθαν στο φως.

Αν και ορισμένα από τα ερείπια ήταν ήδη γνωστά, και ορατά καθώς σε ορισμένα σημεία φτάνουν τα 2,5 μ., κανείς δεν είχε κάνει επίσημη καταγραφή, ούτε είχαν γίνει έρευνες.

Μάλιστα οι ερευνητές του Πανεπιστημίων του Γκέτεμποργκ και του Μπόρνμουθ εντόπισαν την αρχαία πόλη περίπου από… τύχη. «Βρεθήκαμε στην τοποθεσία με έναν συνάδελφο στο πλαίσιο ενός περσινού πρότζεκτ και αμέσως καταλάβαμε τις τεράστιες δυνατότητες. Είναι μυστήριο το πώς κανείς δεν έχει εξερευνήσει τον λόφο μέχρι σήμερα», τονίζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, και μέλος του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών, Ρόμπιν Ρόνλαντ.


Θραύσμα από ερυθρόμορφο αγγείο, πιθανόν του 6ου αι. π.Χ., ίσως ζωγραφισμένο από τον Πασέα (φωτ.: SIA / EFAK / YPPOA)

Η έρευνα πεδίου, με την ονομασία «Αρχαιολογικό Έργο Βλοχός», είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας και του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών. Οι χαμηλότερες πλαγιές κάτω από το λόφο παρέχουν σαφείς ενδείξεις ότι είναι θέση ενός εκτεταμένου αστικού οικισμού, καλυμμένου πλέον με προσχώσεις και ιζήματα από τον κοντινό ποταμό Ενιπέα.


Δείτε Ακόμα: Τη Νέα Αυθεντική Συλλογή Κοσμημάτων από Έλληνα Aργυροχρυσοχόο της Πόλης

Ζητούμενο για τους αρχαιολόγους είναι να αποφύγουν τις ανασκαφές ώστε η τοποθεσία να μείνει ακριβώς όπως είναι σήμερα. Ο Ρόμπιν Ρόναλντ εικάζει πως η συγκεκριμένη πόλη άκμασε τον 4ο ή 3ο αιώνα π.Χ. προτού τελικά εγκαταλειφθεί, ενδεχομένως λόγω κάποιας ρωμαϊκής εισβολής.


Ερείπια από πύργους, τείχη και πύλες είναι ορατά ακόμα και από ψηλά (φωτ.: SIA / EFAK / YPPOA)

«Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τις αρχαίες πόλεις αυτής της περιοχής και πολλοί ερευνητές έχουν διατυπώσει την άποψη πως η δυτική Θεσσαλία ήταν σχετικά παραμελημένη κατά την αρχαιότητα. Γι’ αυτό το λόγο η μελέτη μας συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό και αποδεικνύει πως υπάρχουν ακόμη πολλά ερείπια στο ελληνικό έδαφος που πρέπει να έρθουν στο φως», καταλήγει.

Οι έρευνες στον Βλοχό θα συνεχιστούν τον Αύγουστο του 2017.

pontos-news.gr