Τα μυστικά της Τροίας ξεδιπλώνονται από Έλληνες και Τούρκους αρχαιολόγους

241

Μορφές που επανέρχονται και μας μαγεύουν σε βιβλία, θεατρικά έργα και ταινίες.

Σύμφωνα με τη wikipedia, η σύγχρονη κριτική ιστορία αρχικά έθετε την Τροία και τον Τρωικό πόλεμο στη σφαίρα του μύθου.

Στα 1870 (σε δύο εκστρατείες, 1871 – 1873 και 1878 / 1879), ωστόσο, ο Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν ανέσκαψε ένα λόφο, που ονομαζόταν Hissarlik από τους Τούρκους, κοντά στην πόλη Τσανάκ (Τσανάκκαλε) στη βόρειο-δυτική Μικρά Ασία. Εκεί ανακάλυψε τα ερείπια μιας σειράς αρχαίων πόλεων, χρονολογούμενων από την Εποχή του Χαλκού ως τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Ο Σλήμαν ονόμασε μία από αυτές τις πόλεις Τροία I, και αργότερα Τροία II, ως την πόλη της Ομηρικής Τροίας, και αυτή η ταυτοποίηση έγινε ευρέως αποδεκτή κατά την εποχή του.

Αυτή την φορά η Τροία ταξίδεψε στην Ελλάδα. 

Ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Τροίας αποτελούν σπουδαίο πόλο έλξης για τους έλληνες ή άλλους επισκέπτες που ταξιδεύουν στη γειτονική χώρα. Αυτή την φορά η Τροία ταξίδεψε στην Ελλάδα.

Το ίδρυμα της Τροίας διαχειρίζεται έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους στον κόσμο και συνεργάζεται με τα κορυφαία αντίστοιχα ακαδημαϊκά και αρχαιολογικά διεθνή ιδρύματα.

Καλεσμένοι από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Ι.Μ.Κ.) και το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕ.ΔΡΑ.), ταξίδεψαν από τις 14 ως και τις 17 Ιουνίου στην Αθήνα, οι καθηγητές Μουσταφά Σεβίμ, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος της Τροίας (Troia Vakfi), Ρουστέμ Ασλάν, διευθυντής ανασκαφών στην Τροία και οι δρ. Νασί Χασανεφέντι και Σουλεϊμάν Μποντούρ, μέλη του Ιδρύματος.

Στην διάρκεια της επίσκεψης τους οι Τούρκοι αρχαιολόγοι συναντήθηκαν με Έλληνες συναδέλφους τους, ενώ ενημέρωσαν Έλληνες επιστήμονες, κοινό και ανθρώπους του πνεύματος για τις πρόσφατες εργασίες στην Τροία.

Την ευθύνη για την διοργάνωση είχε  ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου και αντιπρόεδρος του ΚΕΔΡΑ Γιάγκος Ανδρεάδης.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/epistimi/ta-mystika-tis-troias-xediplonontai-apo-ellines-kai-toyrkoys-arhaiologoys#ixzz4kLEjU1WY
Follow us: @alfavita on Twitter | alfavita.gr on Facebook