Πασχαλινός μύλος- Ποια είναι η σωστή ημερομηνία του Πάσχα , τελικά
Χθες ήταν το Πάσχα για τους καθολικούς, τους προτεστάντες αλλά και τους Αρμένιους.
Από που προκύπτει όμως αυτή η διαφορά στον εορτασμό και ποιος έχει δίκιο στον υπολογισμό του Πάσχα.
Το θέμα με είχε απασχολήσει πολύ στο παρελθόν δυσκολεύτηκα να βρω απάντηση, αλλά κάπως έχει ξεκαθαρίσει το θέμα.Ας προσπαθήσω να κάνω το ίδιο και σε εσάς.
>> Διαβάστε Ακόμα: Μάθετε πως μπορείτε να διεκδικήσετε την περιουσία σας στην Kωνσταντινουπόλη
Ο βασικός κανόνας- απόφαση της Α΄Οικουμενικής Συνόδου, λέει πως το Πάσχα πρέπει να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή που ακολουθεί την Πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Έτσι το χριστιανικό Πάσχα, δηλαδή η Ανάσταση του Χριστού,θα είναι μετά το εβραϊκό Πάσχα που έγινε μετά από το εβραϊκό Πάσχα που συμπίπτει με την ίδια την πρώτη εαρινή Πανσέληνο ή ξεκινά λίγο πρίν
Απλά τα πράγματα θα μου πείτε,
πχ φέτος , το 2018,: η ισημερία ήταν στις 21 Μαρτίου, η πρώτη πανσέληνος ήταν το Σάββατο 31 Μαρτίου, άρα η πρώτη Κυριακή είναι η Κυριακή 1 Απριλίου
Άρα το Πάσχα είναι 1η Απριλίου
Αμ, δεν είναι και τόσο απλά τα πράγματα
Καθολικοι΄και προτεστάντες στην Δύση υπολογίζουν την ισημερία με βάση το Γρηγοριανό ημερολόγιο, ενώ οι ορθόδοξοι με βάση το παλαιότερο Ιουλιανο. Αποτέλεσμα, η ισημερία να απέχει 13 μέρες ανάμεσα στα δύο ημερολόγια, άρα για τους ορθόδοξους η ισημερία είναι 3 Απριλίου, άρα το νωρίτερο που μπορεί να πέσει το Πάσχα είναι 4 Απριλίου.
Φέτος όμως το ορθόδοξο Πάσχα πέφτει στις 8 γιατί δεν μπορεί να είναι την 1η Απριλίου,όπως είδαμε, καθώς το Πάσχα πρέπει να πέσει αμέσως μετά τις 3 Απριλίου. Άρα τότε θα μου πείτε, λογικά, θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη πανσέληνο στις 28 Απριλίου, που είναι Δευτέρα και το Πάσχα θα έπρεπε να είναι 4 Μαΐου.
Όχι ,δεν ισχύει κάτι τέτοιοι , γιατί εδώ μπαίνει ένας άλλος παράγοντας. Η πανσέληνοι λογαριάζονται με βάση τον κύκλο του Μέτωνος που υπολογίζει τον σεληνιακό κύκλο. Πλην ο Μετώνιος κύκλος αποκλείνει επίσης από τον πραγματικό σεληνιακό κύκλο και από το 325 που υπολογίστηκε μέχρι σήμερα χάνει περί τις 4 με 5 ημέρες και δεν συμπίπτει με την πραγματική πανσέληνο.
Φέτος λοιπόν η πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία είναι στις 4 Απριλίου και δεν είναι πραγματική, αλλά εικονική, πλην με βάση αυτή υπολογίζεται το ορθόδοξο Πάσχα την επόμενη Κυριακή που είναι 8 Απριλίου . Αυτή η διαφορά στον υπολογισμό εξηγεί γιατί κάποτε τα δύο Πάσχα συμπίπτοουν κάποτε διαφέρου κατά μία εβδομάδα και κάποτε κατά ένα μήνα και πλέον.. Επίσης η αύξηση της διαφοράς μεταξύ των δύο ημερολογίων με τον χρόνο καθώς και η αύξηση του λάθους του μετώνιου κύκλο θα όδηγήσει σταδιακά στο να μην συμπίπτουν ποτέ τα δύο Πάσχα, όπως αναφέρει και το άρθρο που επισυνάπτω.
Μπερδευτήκατε; Σας δικαιολογώ. Και δε σταματάει εδώ!
Θα πείτε λοιπόν πως το καθολικό Πάσχα είναι το σωστό, αφού γίνεται πάντα την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας που υπολογίζεται με ακρίβεια και το ορθόδοξο που βασίζεται στους αστρονομικούς πίνακες όπως αυτοί διαμορφώθηκαν τον 4ο αιώνα και ακολουθεί την αρχαία παράδοση που όμως έχει οδηγήσει σε χρονικές αποκλίσεις είναι το λάθος. Όχι ακριβώς.
Ο καθορισμός της ημερομηνίας του Πάσχα από την Α΄Οικουμενική Σύνοδο έγινε με ένα βασικό σκεπτικό. Το χριστιανικό Πάσχα να πέφτει οπωσδήποτε μετά την έναρξη του εβραϊκού Πάσχα που ήταν την 14η μέρα του εβραϊκού μήνα Νισάν (Νισάν παρεμπιτόντως είναι ο Απρίλιος μήνας σήμερα στα τουρκικά)
Αυτό συνάδει με τα πραγματικά γεγονότα, που θέλουν τον Χριστό να εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα παραμονές του Πάσχα και να εορτάζει την γιορτή με τους μαθητές του. (Μυστικός Δείπνος), ενώ η Ανάσταση του, δηλαδή το χριστιανικό Πάσχα, ακολουθεί αμέσως μετά.
Επειδή όμως ο υπολογισμός του εβραϊκού εορτολογίου εξακολουθεί να γίνεται επίσης βάση του ιουλιανού ημερολογίου, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατηρείται η τάξη σε ότι αφορά την σχέση του εβραϊκού του ορθόδοξου Πάσχα πάντα, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα με το καθολικό. Δηλαδή, το ορθόδοξο Πάσχα γιορτάζεται πάντα μετά το εβραϊκό και έτσι τηρείται η ουσία του κανόνα της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου, αν και δεν τηρείται το τυπικό μέρος.
Δηλαδή κοντολογίς οι καθολικοί εορτάζουν απολύτως σωστά το Πάσχα ημερολογιακά, και με βάση τον αστρονομικό υπολογισμό ισημερίας και πανσελήνου, είναι δηλαδή πράγματι πάντα την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, ωστόσο δεν ικανοποιούν πάντα την βασική προϋπόθεση με βάση την οποία ορίστηκε έτσι το Πάσχα, να είναι κοντά, αλλά ΜΕΤΑ το εβραΪκό.
Μύλος απόλυτος
Φέτος πάντως, το καθολικό Πάσχα είναι κανονικότατο.. Παρασκευή ξεκίνησε το εβραϊκο, Σάββατο η Πανσέληνος της ισημερίας και Κυριακή το Πάσχα (το ορθόδοξο είναι λίγο αλλ’ αντ’ άλλων φέτος, αλλά ας όψεται ο Μέτωνας που βάζει την Πανσέληνο όπου θέλει.
Επιπλέον παρατηρήσεις:
Οι καθολικοί της Ελλάδας, με απόφαση του Βατικανού, συνεορτάζουν το Πασχα μαζί με τους ορθόδοξους.
Οι Αρμένιοι γιορτάζουν και αυτοί το Πάσχα με τους καθολικούς και υπολογίζουν την ισημερία με βάση το Γρηγοριανό ημερολόγιο και τον πραγματικό αστρονομικό κύκλο. Αντίθετα, οι ίδιοι τα Χριστούγεννα τα γιορτάζουν με βάση το ιουλιανό και βεβαίως είναι 13 μέρες αργότερα, στις 7 Ιανουαρίου.
Το τελείως αντίθετο συμβαίνει με την ελληνόφωνη , κυρίως ορθοδοξία, (Οικουμενικά Πατριαρχείο, εκκλησίες Ελλάδος, Κύπρου, Αλβανίας κ.α) που εορτάζει τα μεν Χριστούγεννα με βάση το Γρηγοριανό στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά το Πάσχα με βάση το Ιουλιανό και τον τρόπο που αναφέραμε/
Αν μετά από όλα αυτά δεν ζαλιστήκατε μπορείτε να δείτε και το άρθρο που ακολουθεί, το οποίο εξηγεί αναλυτικά ορισμένες από τις πληροφορίες που γράφω παραπάνω.
- Mπείτε …στο παραμύθι του Σπλέντιτ - Mar 26, 2021
- Η Αγία Σοφία, η“νέα” Τουρκία και η κληρονομία του “άλλου” - Jul 13, 2020
- Η Ιερά Πατριαρχική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλί - Apr 24, 2020