Τζατζίκι παραδοσιακό

3616

Το Τζατζίκι είναι ένα ορεκτικό της νεότερης ελληνικής κουζίνας. Έχει τουρκική προέλευση και το όνομά του προέρχεται από τη λέξη cacık γι’ αυτό παλιότερα το έλεγαν καμιά φορά “σατζίκι”. (Από τη Βικιπαίδεια)

Το κύριο συστατικό του είναι το στραγγιστό γιαούρτι, “σακούλας” όπως συνήθως λέγεται, στο οποίο προστίθενται βασικά τριμμένο αγγούρι, λιωμένο σκόρδο, άνηθος και λίγο ελαιόλαδο.

Πέρα από την Ελλάδα και την Τουρκία το τζατζίκι είναι γνωστό στο Ιράκ, ενώ είναι συγκρίσιμο και με το αϋράν ή το ραϊτά της Ινδίας. Παρόμοια ορεκτικά απαντώνται σε όλες της κουζίνες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής με την κύρια διαφορά να εντοπίζεται στο άρωμα και στον όξινο παράγοντα.

ΥΛΙΚΑ (4-6 μερίδες)
3 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
1 ψιλοκομμένο άνηθο
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 λιωμένες σκελίδες σκόρδο (για «δυνατό» τζατζίκι)
1 πρέζα αλάτι και λίγο πιπέρι
1 Αγγούρι ξυσμένο και στημένο για να φύγει όλο του το νερό
2 κ.σ. ξύδι
ΟΔΗΓΙΕΣ
 
Τρίψτε το αγγούρι με τον χοντρό του τρίφτη και βάλετε το τριμμένο μέσα σε μια καθαρή πετσέτα.  Στρίβετε την πετσέτα και την κάνετε μια μπάλα την οποία  κυλάτε επάνω στο τραπέζι  ώστε  να μαλακώσει το τριμμένο αγγούρι , και όλο στρίβετε την πετσέτα για να πρεσάρετε το μίγμα.  Επιμείνατε στο στύψιμο γιατί  όσο πιο στεγνό είναι το τριμμένο αγγούρι τόσο και πιο ωραίο θα είναι το τζατζίκι σας.
Ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί.
Δοκιμάστε λίγο -Ισως χρειάζεται κι άλλο ξύδι ή αλάτι
Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το σερβίρετε.
Διακοσμήστε με λίγο ελαιόλαδο,  πιπέρι, άνιθο και μια ελίτσα στη μέση.

Μυστικά

Είναι πολύ βασικό, για να κρατήσει στερεή και πυκνή υφή, το γιαούρτι να είναι στραγγιστό και το αγγούρι που θα επιλέξουμε να είναι λεπτό, σφιχτό και χωρίς καθόλου σπόρους. Πολύ βασικό είναι να σφίξετε και να στραγγίσετε το αγγούρι πριν το βάλετε στο τζατζίκι.