Τι γράφει ο τουρκικός τύπος για την επίσκεψη Ερντογάν

1687

Το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και τον τρόπο που αυτό διατυπώθηκε μέσα στο ελληνικό Προεδρικό Μέγαρο από τον Τούρκο Πρόεδρο, προβάλλει σχεδόν το σύνολο του τουρκικού Τύπου.

Οι ολιγότερο ψύχραιμοι τίτλοι  φθάνουν μάλιστα μέχρι του σημείου να αναφέρουν ότι η «Συνθήκη της Λωζάνης είναι νεκρή»…

Τα τουρκικά Μέσα παρουσιάζουν ως ιστορική την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα αλλά περιγράφουν ως περίπου .. «πολεμικό» το κλίμα που επικράτησε ιδιαίτερα κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Τούρκο Πρόεδρο.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να αναθεωρηθεί για τους ‘Τούρκους’ της Ελλάδας», αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Σαμπάχ που σχολιάζει ότι ο Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του για αναθεώρηση της Συνθήκης κάνοντας αναφορά στις συνθήκες που αντιμετωπίζει ο τουρκογενής πληθυσμός που ζει στην Ελλάδα.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι νεκρή» αναφέρει η Μιλιέτ στην ηλεκτρονική της έκδοση. Ο συντάκτης του άρθρου σχολιάζει μάλιστα ότι ο τούρκος Πρόεδρος απάντησε «αυστηρά» στον Προκόπη Παυλόπουλο όταν εκείνος του είπε ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος αναθεώρησης.

Μάλιστα  το ίδιο Μέσο σχολιάζει και το εξής για τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο: «Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ερντογάν πρόσεχε ιδιαίτερα τον τρόπο που καθόταν ο ομόλογός του στον καναπέ», εικόνα που σχολιάστηκε από τα social media.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν εφαρμόζεται», είναι ο τίτλος  της αγγλόγλωσης έκδοσης της Χουριέτ, Daily News που στέκεται ιδιαίτερα στο αίτημα του Τούρκου Προέδρου για υλοποίηση των προβλέψεων της Συνθήκης, για τους Μουσουλμάνου ς της Θράκης.

Στην τουρκόφωνη έκδοση του Μέσου, η Χουριέτ κάνει λόγο για «πόλεμο και σκληρές εκφράσεις» που επικράτησαν κατά τις κοινές δηλώσεις Παυλόπουλου – Ερντογάν.

Ο ιστότροπος της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του: «Υπάρχουν κάποια λεπτά σημεία που ακόμα δεν έχουν κατανοηθεί», και αναπαράγει το σύνολο των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της Λωζάνης και των μουσουλμάνων που ζουν στην δυτική Θράκη.

Τέλος, ο αγγλόφωνος ιστότοπος του πρακτορείου Anadolu αναφέρει: «Το να αρνείται κανείς στους ‘Ελληνες μουσουλμάνους τον μουφτή τους παραβιάζει τη Λωζάνη», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ.

Ο γερμανικός τύπος για την «επεισοδιακή» επίσκεψη Ερντογάν

 

erdogan1

Τι  σχολιάζει ο γερμανικός τύπος.

Στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Die Zeit δημοσιεύεται άρθρο που αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο τούρκος Πρόεδρος αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Μπροστά στις κάμερες μάλωσε με τον Πρόεδρο Παυλόπουλο». Το άρθρο δημοσιεύει αποσπάσματα του διαλόγου που είχαν οι δύο πολιτικοί και επισημαίνει ότι «η ελληνική πλευρά αντέδρασε με αμηχανία στις δηλώσεις Ερντογάν» ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι «οι δύο Πρόεδροι είχαν ευθεία αντιπαράθεση μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες».

Στη συνέχεια ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι «η συνάντηση που ακολούθησε μετά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν πιο ήρεμη. (…) Στη συζήτηση που μεταδόθηκε από την ελληνική και τουρκική τηλεόραση, ο Ερντογάν προχώρησε σε μια κίνηση που κανένας άλλος τούρκος πολιτικός δεν τόλμησε μέχρι τώρα. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι εύχεται να μην είχαν συμβεί ποτέ τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποχώρηση των Ελλήνων από τη χώρα του».

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Ασκήσεις ισορροπίας

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι αφενός ο πρόεδρος Ερντογάν προκάλεσε με τις δηλώσεις του σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης, αφετέρου όμως ζήτησε σχεδόν συγνώμη για τον διωγμό των Ελλήνων. «Ο Ερντογάν προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες. Από τη μια πλευρά πρέπει να επιδείξει ισχύ για να ικανοποιήσει τους εθνικιστές στην πατρίδα του ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται συναινετικός απέναντι στον έλληνα πρωθυπουργό σε ένα πολύ λεπτό ζήτημα. Τελευταία η Άγκυρα διαπληκτίζεται με αρκετούς παραδοσιακούς της συμμάχους, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Γερμανία και το Ισραήλ. Σε αυτή την περίπτωση δεν βλάπτει μια αποκλιμάκωση με τους γείτονες και κατά συνέπεια η διατήρηση μιας διπλωματικής διόδου προς την ΕΕ».

«Στην αρχή προκάλεσε και μετά αναθεώρησε», επισημαίνει το Spiegel που σημειώνει ότι αφού προσέβαλε καταρχήν τους οικοδεσπότες του στο προοίμιο της επίσκεψης, στην κοινή συνέντευξη τύπου ο Ερντογάν αναθεώρησε τις δηλώσεις της προηγούμενης ημέρας, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις.

Το γερμανικό περιοδικό συμπεραίνει ότι «η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί μια πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στην κοινή συνέντευξη τύπου οι δυο κατέβαλαν προσπάθειες ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση. Και μίλησαν για την ανάγκη να χτιστούν γέφυρες (σσ. μεταξύ των δυο πλευρών). Διότι παρά τις διαφορές τους οι δυο χώρες έχουν ανάγκη η μια την άλλη».

————————————————————————————–

 

 

kathimerini