Τουρκία: Δέκα εργάτες νεκροί απο πτώση ανελκυστήρα. Διαδηλώσεις για τα μέτρα ασφαλειας

421

Εργατικές διαδηλώσεις στην Τουρκια μετά απο το πρόσφατο ατύχημα που κόστισε το θάνατο 10 εργατών από την πτώση ασανσέρ σε ουρανοξύστη υπο κατασκευή στην Πόλη. 1754 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και 1940 έμειναν ανάπηρα σε εργατικά ατυχήματα στην Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας είναι ο βασικός λόγος των ατυχημάτων αυτών, ισχυρίζονται οι εργάτες, τους οποίους η αστυνομία αντιμετώπισε με δακρυγόνα και αντλίες νερού.

«Δεν πρόκειται για ατύχημα, δεν αποτελεί κακοτυχία, είναι δολοφονία», φώναζαν οι διαδηλωτές, διαμαρτυρόμενο για τις συνθήκες εργασίας.

Το δυστύχημα σημειώθηκε αφού είχε λήξει η εργάσιμη ημέρα, αργά το βράδυ του Σαββάτου.  Οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη έρευνας, ενώ αφέθηκαν ελεύθερα τα 10 άτομα που είχαν συλληφθεί το Σάββατο, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής του εργοταξίου.

Η αστυνομία επενέβη την ώρα που εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί γύρω από το 32ώροφο κτήριο για να εκδηλώσουν την οργή τους για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στα εργοτάξια της χώρας.

 

To άρθρο από το cnn turk:

İş bırakan işçiler şantiye önünde toplandı. Pankart açan işçiler, ateş yakıp yol kapattı.

Çalışma şartlarının kötü olduğunu öne süren işçiler, “Biz bu şartlarda çalışmak zorunda mıyız. Yemeklerimizden böcek ve kurt çıkıyor. Hepimiz sağlık sorunları yaşıyoruz. Maaşlarımızı düzenli alamıyoruz” şeklinde konuştu.

Şantiye önünde toplanan işçiler sloganlar atarak çalışma şartlarını protesto etti.

Yolu trafiğe kapatarak inşaat malzemelerini yakan işçiler bir süre sonra toplu halde şantiye içerisine girdi.

İşçi eylemi nedeniyle şantiye bölgesine çok sayıda çevik kuvvet polisi ve TOMA gönderildi. İtfaiye ekipleri yakılan inşaat malzemelerini söndürerek yolu trafiğe açtı.

Bir polis helikopteri de şantiye üzerinde uçuş yaparak çevreyi kontrol etti.

İşçilerin eylemi yaklaşık 3 saat sürdü.