Τουρκία – κορονοϊός: Εμβολιάζει εκπαιδευτικούς και ανοίγει τα σχολεία

62

Δάσκαλοι και καθηγητές θα εμβολιαστούν αυτό τον μήνα κατά του κορονοϊού ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων την 1η Μαρτίου. Τη δήλωση αυτή έκανε την Τρίτη ο υπουργός Παιδείας, Ζιγιά Σελτζούκ.

Οι δάσκαλοι και καθηγητές στην Τουρκία θα εμβολιαστούν κατά του COVID19 τον Φεβρουάριο καθώς η χώρα προετοιμάζεται για ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων σε εθνικό επίπεδο την 1η Μαρτίου, τόνισε ο Ζιγιά Σελτζούκ.

Ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,ανακοίνωσε την Δευτέρα το εκ νέου άνοιγμα των σχολείων έπειτα από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου, διευκρινίζοντας ότι σε ορισμένα μικρά χωριά τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης θα ανοίξουν και πάλι στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ άλλες βαθμίδες και ηλικιακές ομάδες θα ανοίξουν ξανά την 1η Μαρτίου.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι όλα τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν, επίσης, με πλήρη λειτουργία στις 15 Φεβρουαρίου, ενώ άλλες βαθμίδες την 1η Μαρτίου.

«Σχεδιάζουμε να εμβολιάσουμε τους δασκάλους και καθηγητές, οι οποίοι θα ξεκινήσουν την δια ζώσης διδασκαλία μέσα στον Φεβρουάριο», είπε ο υπουργός.

Τουρκία: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Οι μαθητές του Δημοτικού θα παρακολουθούν μαθήματα στο σχολείο δύο φορές την εβδομάδα, ενώ οι μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και της Γ’ Λυκείου, που δίνουν εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο Λύκειο και στο Πανεπιστήμιο αντίστοιχα, θα παρακολουθούν καθημερινά τα μαθήματα.

Ένα «πρόγραμμα περίληψης» σχεδιάζεται για να καλυφθούν τα κενά που προκλήθηκαν από την πανδημία, όπως είπε ο υπουργός, ενώ αν οι γονείς των μαθητών επιλέξουν τα παιδιά τους να συνεχίσουν τηλεκπαίδευση, οι μαθητές αυτοί δεν θα παίρνουν απουσία.

Μέχρι στιγμής η Τουρκία έχει καταγράψει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και 26.000 θανάτους από τον COVID19 από τον Μάρτιο του 2020 που ξεκίνησε η πανδημία.

Περίπου 2,2 εκατομμύρια Τούρκοι έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της κινεζικής Sinovac Biotech, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Η Τουρκία είχε κλείσει τα σχολεία λίγο μετά την έναρξη της πανδημίας και ανέβαλε το εκ νέου άνοιγμά τους.

Η κυβέρνηση έχει επιβάλει απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας στη διάρκεια της εβδομάδας και πλήρες lockdown τα Σαββατοκύριακα από τον Δεκέμβριο ώστε να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

———————————————————————————–

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ