Τουρκία: Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο δεν μπορεί να είναι μονομερείς

423

 

«Όλη η υφαλοκρηπίδα είναι προσβάσιμη από όλους και οι δύο λαοί πρέπει να αποφασίζουν πώς να χρησιμοποιήσουν τους πόρους. Δεν μπορεί να είναι μονομερής η δραστηριότητα στην περιοχή, πρέπει να υπάρξει συμφωνία, και έτσι να γίνει μοίρασμα των πόρων του φυσικού αερίου. Θα πρέπει να υπάρξει μέσω του ΟΗΕ, μια σύγκλιση που ξεκινά από το 2008 που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε.

Απαντώντας ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ και συνέστησε ότι «σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα πρέπει να αποφεύγουμε τις εκατέρωθεν προκλήσεις και τη δημιουργία προβλημάτων και άνοιγμα ζητημάτων, που μπορεί να προκαλέσουν θέμα στην περιοχή και στη Συμμαχία».

«Δεν θα πρέπει να περιπλέκεται το ζήτημα των κοιτασμάτων με την επίλυση του Κυπριακού που επιμένουμε να διευθετηθεί», είπε και πρόσθεσε πως «δεν πρέπει να χάνεται χρόνος για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στη βάση των διεθνών συνθηκών και της ΑΟΖ, που είναι ευχής έργο να επικύρωνε η Τουρκία τη συμφωνία για την ΑΟΖ. Η Κύπρος λειτουργεί σαν κυρίαρχο κράτος στην περιοχή». «Δεν πρέπει να αφήσουμε να ανοίγουν ζητήματα στην περιοχή, την ώρα που οι κίνδυνοι από τα φαινόμενα αστάθειας που εμφανίζονται απειλούν το σύνολο των κοινών μας συμφερόντων στην περιοχή», κατέληξε. 

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας και ειδικότερα για την για την παραβίαση της ΑΟΖ της Κύπρου, την οποία χαρακτήρισε «παράφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που δημιουργεί μια ακόμη κρίση».

Νεα παραβίαση από τουρκικό πλοίο

Εν τω μεταξύ το πρωί της Τρίτης σημειώθηκε νέο περιστατικό παραβίασης των ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκική κορβέτα, η οποία εισήλθε στα στενά του Καφηρέα. Όπως ανακοινώθηκε από τον ελληνικό στρατό, πρόκειται για την τουρκική κορβέτα «Βuyucada» η οποί προερχόμενη από τον Kόλπο Ξηρού μπήκε στις 3:00 τα ξημερώματα σε ελληνικά χωρικά ύδατα στα στενά Καφηρέα. Στη συνέχεια κινούμενη με νότια και νοτιοδυτική πορεία πέρασε μεταξύ Κέας και Κύθνου. Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν το τουρκικό σκάφος, καθόλη τη διάρκεια της πορείας του.

Έντονη κινητικότητα στο FIR Λευκωσίας

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ευρείας κλίμακας αεροπορική άσκηση του Ισραήλ πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα πάνω από τον ενάεριο χώρο της Κύπρου, με αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας να παρακολουθούν διακριτικά την άσκηση.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η ισραηλινή άσκηση περιλάμβανε χθες πτήσεις 50 έως 60 ισραηλινών αεροσκαφών σε περιοχές του FIR Λευκωσίας και ιδιαίτερα αυτές που συνορεύουν με την Αίγυπτο, με την οποία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, υπήρξε επίσης συντονισμός με τη Λευκωσία, ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα. Οι ασκήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα Τρίτη, ενώ για αύριο και μεθαύριο έχει εκδοθεί ΝΟΤΑΜ για αεροπορικές ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού αεροσκαφών, επίσης του Ισραήλ, σε περιοχή του FIR Λευκωσίας.

tvxs.gr