Τουρκία- Φωτιά στα σύνορα

623

Ο πόλεμος έξω από την πορτα της Τουρκίας

Όταν ο πόλεμος λυσσομανά έξω από το σπίτι σου, δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος. Ζόρικα τα πράγματα στην Τουρκία. Οι αναλυτές θεωρούν πως η κατάσταση έγινε σαλάτα σε ότι αφορά στο φλέγον θέμα που είναι ο πόλεμος σε Συρία και Ιράκ και ο κίνδυνος των τρομοκρατών της ISIS. Η κυβέρνηση αρνιόταν ως πρόσφατα σφόδρα την στρατιωτική εμπλοκή με διάφορες προφάσεις. Τώρα η κυβέρνηη και ο Πρόεδρος τα γυρίζουν κάπως , ωστόσο οι Αμερικανοί έχουν δυσαρεστηθεί και φαίνεται ότι το έδειξαν στον κ. Ερνγογάν κατά την τελευταία επίσκεψη του στις ΗΠΑ με αφορμή την γενική συνέλευση του ΟΗΕ.


Οι πρόσφυγες μόνο από Συρία ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο. Ανάμεσά τους εκατοντάδες χιλιάδες Κούρδοι. Παράλληλα όμως περίθαλψη βρίσκουν στην Τουρκία και οι τραυματίες της ISIS. (Ο αρμόδιος Υπουργός το δικαιολογεί για ανθρωπιστικούς λόγους και κάποιοι των ρωτούν πως αν ισχύει κάτι τέτοιο γιατί έκανε μηνύσεις στους γιατρούς που βοήθησαν τα θύματα από τις διαδηλώσεις του πάρκου Γκεζί. )
Η ISIS κατηγορείται ότι στρατολογεί νέους μαχητές στην Τουρκία και διακινεί μέσω της χώρας οπλισμό και λαθραίο πετρέλαιο. Την ίδια ώρα το PKK εξοπλίζεται περαιτέρω και βοηθά τους αγωνιζόμενους Κούρδους της Συρίας που πολεμούν για να κρατήσουν την πόλη Κομπάνε του λεγόμενου δυτικού Κουρδιστάν (Rojawa) που πιέζεται από τους τζιχαντιστές. Η ενίσχυσή του ρόλου του ΡΚΚ γίνεται προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Τουρκίας που βλέπει βεβαίως την μετά τον πόλεμο εποχή και ελπίζει να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη στα σύνορά της απευχόμενη σφόδρα τη δημιουργία αυτόνομων κουρδικών περιοχών και στην Συρία, όπως έχει συμβεί και στο Ιράκ.


Στην Κωνσταντινούπολη και στις μεγάλες πόλεις ακτιβιστές μαζεύουν χρήματα για τους πρόσφυγες από το Κομπάνε που είναι οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι στα σύνορα με την Συρία, ενώ ομάδες πολιτών κάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης στο θέμα της ISIS, κατηγορώντας την ότι βοήθησε τους τζιχαντιστές να αναπτυχθούν και καλώντας σε δράση εναντίον τους. Στις συγκεντρώσεις συμμετέχουν κυρίως τα αριστερά κόμματα αλλά και διακριτικά πλην σαφώς το μεγάλο φιλοκουρδικό κεντροαριστερό κόμμα HDP
Εν τω μεταξύ οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ έχουν αρχίσει να συνεργάζονται με τους Ιρανούς, μετά από την άρνηση της Τουρκίας προ καιρού να τους βοηθήσει κατά της ISIS και το αποδιοπομπαίο Ιράν φαίνεται να αποκτά ρόλο στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών κ. Μπάιντεν.
Τέλος ο αρχηγός των στρατιωτικών δυνάμεων του παράνομου και θεωρούμενου ως τρομοκρατικού στην Τουρκάι ΡΚΚ, Τζεμιλ Μπαγίκ, δίνει βαρυσήμαντι συνέντευξη στην οποία δηλώνει ότι περιμένει σαφή βήματα από την τουρκική κυβέρνηση στην λεγόμενη πορεία ειρήνευσης με τους Κούρδους και προειδοποιεί ξεκάθαρα πως το PKK μπορεί να σπάσει την εκεχειρία αν δεν δει σημεία προόδου σύντομα. “Θέλουν να τα πάνε έτσι ώς τις εκλογές και μετά μπορεί να μας τα αλλάξουν” δηλώνει χαρακτηριστικά ” Δεν σκοπεύουμε να περιμένουμε τόσο ” Σε ερώτηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ειρήνης που διεξάγονται με τον έγκλειστο Αμπντουλαχ Οτσαλαν λέει χαρακτηριστικά ” Ο αρχηγός μας αποφασίζει για την ειρήνη, εμείς όμως αποφασίζουμε για τον πόλεμο”


Κατά τα άλλα στο εσωτερικό της χώρας κυριαρχεί το θέμα με την άρση της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας στο γυμνάσιο ενώ ο Πρόεδρος προειδοποιεί πως αν στην αναμενόμενη νέα αξιολόγηση της τουρκικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα (διάβαζε τα επιθυμητά) η χώρα θα διακόψει τη συνεργασία της με τους οίκους αυτούς.

constantinoupoli.com