Τουρκία: Aπέλαση Ολλανδής δημοσιογράφου για κάλυψη επεισοδίων μεταξύ PKK και στρατού

197

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

Στην απέλαση της Ολλανδής δημοσιογράφου και ανταποκρίτριας με βάση το Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας, Φρεντερίκε Χέρντινγκ προχώρησαν οι τουρκικές αρχές σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), τη θυγατρική της, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) και την Ολλανδική Ένωση Δημοσιογράφων (ΟΕΔ).

Η Φ. Χέρντινγκ, που κατηγορείται για «παρεμπόδιση στρατιωτικής επιχείρησης και υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης», είχε τεθεί υπό κράτηση για δύο ημέρες μετά την κάλυψη των επεισοδίων μεταξύ ακτιβιστών του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και του τουρκικού στρατού.

Η Φ. Χέρντινγκ ζει στην Τουρκία από το 2006 και από το 2012 έχει έδρα το Ντιγιαρμπακίρ. Από κει καλύπτει θέματα τουρκικού και κουρδικού περιεχομένου για διεθνή και ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, καθώς και για μια επικριτική τουρκική ιστοσελίδα, την Diken.com.tr. Σε μια πρόσφατη συνέντευξή της, η δημοσιογράφος υποσχέθηκε να επιστρέψει στην Τουρκία “το συντομότερο δυνατό”.

Η ΟΕΔ, η ΕΟΔ και η ΔΟΔ έστειλαν κοινή επιστολή στον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ολλανδία για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην κράτηση και την απέλαση της δημοσιογράφου, ενώ η ΟΕΔ θα πραγματοποιήσει μια δράση διαμαρτυρίας αύριο μπροστά από την πρεσβεία της Τουρκίας στη Χάγη. Επιπλέον, η ΔΟΔ, η ΕΟΔ και η Ένωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας καταδίκασαν το συμβάν με μια σχετική ανάρτηση στο twitter.

Σύμφωνα με τις εν λόγω οργανώσεις αυτή είναι η τρίτη απέλαση ξένου δημοσιογράφου από τις τουρκικές αρχές σε δίαστημα δύο εβδομάδων.

Δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι από το VICE News είχαν επίσης απελαθεί από τη χώρα.

Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ δήλωσαν, τέλος, πως θα ενημερώσουν την πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων καθώς και το ευρωπαϊκό πρότζεκτ καταγραφής περιστατικών λογοκρισίας, «MappingMediaFreedom» για το εν λόγω περιστατικό, το οποίο κατονομάζουν ως «παραβίαση της ελευθερίας του τύπου».

http://www.e-typos.com/