Τουρκικό δημοψήφισμα

329

ΝΑΙ – 51.4% -ΟΧΙ – 48.6 %

Ο κύβος ερρίφθη και ο τουρκικός λαός έκανε τις επιλογές του.
Ωστόσο η εγκυρότητα της διαδικασίας αμφισβητείται από την αντιπολίτευση, ενώ ο διχασμός της κοινωνίας είναι βαθύτερος παρά ποτέ.

Η τουρκική κοινωνία εμφανίζεται μοιρασμένη στα δύο, σε δύο ίσα ουσιαστικά τμήματα, και η ίδια η χώρα επίσης μοιρασμένη σε περιοχές με οπαδούς του ναι, και οπαδούς του όχι, όπου οι πρώτοι κυριαρχούν στην κεντρική και ανατολική Μικρά Ασία, την ευρύτερη Ανατολία και το μεγαλύτερο μέρος του Πόντου πράσινο χρώμα), και οι δεύτεροι στα μεγάλα αστικά κέντρα (Κωνσταντινούπολη Άγκυρα, Σμύρνη, Αττάλεια κ.α,) στην Θράκη, τα παράλια του Αιγαίου και της Μεσογείου και στην κατοικούμενη από κουρδικούς κυρίως πληθυσμούς ΝΑ Τουρκία (κόκκινο χρώμα)

Το αύριο για την Τουρκία είναι αβέβαιο. Για την οικονομία, την κοινωνία, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις ελευθερίες, αλλά και για τα μείζονα προβλήματα της χώρας εσωτερικά και εξωτερικά, όπως το κουρδικό και οι σχέσεις με την ΕΕ, ο πόλεμος στην Συρία, κλπ, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για εξελίξεις προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα ελληνοτουρκικά.
Το επόμενο διάστημα, μήνες ή και χρόνια, θα καθορίσει την μορφή που θα πάρει η χώρα και η κοινωνία της, αλλά και τις σχέσεις το εξωτερικό και πολλά πράγματα αναμένεται να είναι διαφορετικά.
Κοντολογίς είναι πολύ νωρίς να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον της Τουρκίας μετά το δημοψήφισμα. Ο ίδιος θα περιοριστώ σε αυτές τις γενικόλογες και σχεδόν αυτονόητες επισημάνσεις και επιφυλάσσομαι για περισσότερα σχόλια στο μέλλον όταν τα πράγματα θα κατασταλλάξουν, ευχόμενος ασφαλώς το καλύτερο για την χώρα, ευημερία για τον λαό της και καλές ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονές της.

 

 

Αμέσως μετα διαβάστε και κάποιες πρώτες αναλύσεις για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

Τα αποτελέσματα
http://www.yenisafak.com/…/secim-referandum…/secim-sonuclari

https://foreignpolicy.com/2017/04/16/rip-turkey-1921-2017/…

Και στο Spiegel
http://www.spiegel.de/…/tuerkei-referendum-abkehr-von-atatu…

Γιάννης Γιγουρτσής