Η νέα περίοδος 2017-2018 -Το ελληνικό πολιτιστικό κέντρο της Πόλης, ξεκίνησε δυναμικά.

359

Γράφει ο καθηγητής της Μεγάλης του Γένους Σχολή Γιάννης Γιγουρτσής

Οι εκδηλώσεις στο Σισμανόγλειο είναι η αφορμή για τροφή πνευματική, κοινωνική συναναστροφή, συναντήσεις με φίλους και νέες ενδιαφέρουσες γνωριμίες. Το εντυπωσιακό μέγαρο στην καρδιά του Πέρα, συνιστά το τόπο που χτυπά η καρδιά της Ελλάδας στην Πόλη, εκεί που κάποτε ο ελληνισμός ήταν κυρίαρχος και η ρωμιοσύνη βρίσκεται στο σπίτι της.
Η νέα περίοδος, 2017-2018, στο Σισμανόγλειο, το οποίο αποτελεί ένα είδος μη θεσμοθετημένου, αλλά ουσιαστικού ελληνικού πολιτιστικού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη, ξεκίνησε δυναμικά. Μεθοδικός και ουσιαστικός, ο Γενικός Πρόξενος κ. Σέκερης και οι συνεργάτες του, επιλέγουν εκδηλώσεις με ουσία και απήχηση, τόσο στην ομογένεια, όσο και ευρύτερα προς το φιλότεχνο και πολιτιστικά ευαίσθητο κοινό της Πόλης μας.
Οι εκδηλώσεις στο Προξενείο αναμένονται από όλους μας με αγωνία κάθε μήνα, και γίνονται σημείο αναφοράς μέσα στον μακρύ, μα δημιουργικό πολίτικο χειμώνα μας.

Αν και οι εκδηλώσεις είναι από μόνες τους ενδιαφέρουσες, είναι η θερμή και πηγαία φιλοξενία του Γενικού μας Προξένου και της οργανωτικής, κοινωνικής και χαμογελαστής συζύγου του, Μαρίας, που κάνουν την παρουσία μας ακόμα πιο ευχάριστη και δίνουν την αίσθηση πως μπαίνοντας στο Σισμανόγλειο μπαίνουμε στο πατρικό μας.

Η σημερινή έκθεση των σπουδαίων φωτογράφων του 19ου αιώνα Pascal Sebah & Polycarpe Joaillier (1890-1900) ήταν μία ακόμα ευχάριστη έκπληξη. Για μένα που μαζεύω παλιές φωτογραφίες της Πόλης και έχω στην κατοχή μου 2-3 γνήσιες δικές τους, η έκθεση αυτή είχε επιπρόσθετο ενδιαφέρον.

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis. Επιπλέον, η έκθεση, οργανωμένη από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, σε συνεργασία με την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ., το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και την Αγιορείτική Εστία, η οποία συνδέεται άμεσα με τον δήμο Θεσσαλονίκης, έφερε κοντά μας γνωστούς και φίλους από την αγαπημένη πόλη της νιότης και της καρδιάς μας..

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Ανάμεσά τους ο παλιός μας γνώριμος και αγαπητός εδώ στην Πόλη, δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μαζί με τους αντιδημάρχους Τουρισμού και Κοινωνικής Πολιτικής Σπύρο Πέγκα και Πέτρο Λεκάκη, ο Διευθυντής της Αγιορείτικης Εστίας Τάσος Ντούρος, ο επίτιμος Διευθυντής της Δημήτρης Σαλπιστής, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητος Νικόδημος Λαυριώτης και άλλοι εκλεκτοί επισκέπτες.
Η αναστροφή με ανθρώπους ενδιαφέροντες, γεννά ενδιαφέρουσες συζητήσεις και δυναμική για νέα δημιουργικά σχέδια.

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Στην φωτογραφία με την αφίσα της έκθεσης, η οποία σε μορφή banner στολίζει την πρόσοψη του Προξενείου μας και την βλέπουν κάθε μέρα εκατομμύρια μάτια που διασχίζουν το Πέρα, προσθέτω το σχετικό ενημερωτικό δελτίο τύπου.

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Μην παραλείψετε να την επισκεφτείτε αν έρθετε στην Πόλη. Θα διαρκέσει ως την 1η Δεκεμβρίου και είναι ανοιχτή από 15.00-20.00, Δευτέρα έως Παρασκευή.

 

Γιάννης Γιγουρτσής