Το καρναβάλι το γιορτάζουμε στην Πόλη

730

Το καρναβάλι δεν είναι μια αφορμή μόνο για χαρά και διασκέδαση, όπως οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ευκαιρία γλεντιού. Το καρναβάλι, συνδέεται με τις απόκριες ,με την σαρακοστή που ακολουθεί,με το Πάσχα που περιμένουμε.

Γράφει ο Γιάννης Γιγουρτσής,καθηγητής στη Μεγάλη του Γένους Σχολή.

Για εμάς εδώ στην Πόλη το να γιορτάσουμε το καρναβάλι, ειδικά μαζί με τα παιδιά μας, είναι μάθημα, μάθημα πλούσιο και χρήσιμο.

Δεν φτάνει να μιλήσεις, να διαβάσεις, να διηγηθείς αυτά που έκαναν οι παλιοί. Πρέπει να τα ζήσεις, να τα μοιραστείς, να συμμετάσχεις να τα διδάξεις με το παράδειγμά σου.

Στην μικρή πόλη μέσα στην Πόλη μας, εμείς κρατούμε τις παραδόσεις που ορίζουν την ιστορία και την ταυτότητά μας μα και τις προχωρούμε ένα βήμα μπροστά. Έθιμα, συνήθειες, δραστηριότητες ριζωμένες γενιές πίσω, συνεχίζουν να ζούν και να εξελίσσονται μαζί με τα σημερίνα παιδιά μας, του νέους μαθητές, τους φοιτητές , χέρι χέρι με τους δασκάλους, τους γονείς, τους φίλους, τους παππούδες τους. Η αίσθηση του συνανοίκειν, αλλά και την αποδοχής της δικής σου διαφοράς εντός της ευρύτερης κοινωνίας στην οποία κινείσαι, κάπως έτσι μαθαίνονται.

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Το καρναβάλι στην Πόλη το λέμε Μπακλαχοράνι. Χοροί, συνεστιάσεις, πάρτυ, γλέντια, ντυσίματα αποκριάτικα και πλάκες με φίλους και γνωστούς είναι συνεχή αυτές τις μέρες. Τι κι αν το κλίμα είναι βαρύ. Η ανάγκη για υπέρβαση της κατάθλιψης γύρω μας η αισιοσοξία της ανθρώπινης φύσης βρίσκουν διεξόδους.Κέντρο και κορύφωση των καρναβαλικών δραστηριοτήτων είναι η παρέλαση της Καθαράς Δευτέρα που γίνεται στα Ταταούλα, το σημερινό Κουρτουλούς, και το γλέντι στην εκει πλατεία.

Φωτογραφία του Yanni Gigourtsis.

Για δεκαετίες η παρέλαση για το Μπακλαχοράνι είχε σταματήσει, από την εποχή του πολέμου. Πριν λίγα χρόνια την αναβιώσαμε, Χρησιμοποιώ τον πληθυντικό γιατί ήμουν μέσα σε αυτός που το έζησαν και το χάρηκαν από την πρώτη στιγμή.

Ξεκίνησε σαν πάρτυ σε ομογενειακό χώρο, συνεχίστηκε με παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο των Ταταούλων και γιορτή σε χώρο της κοινότητας και κατέληξε σε λίγα χρόνια να φιλοξενείται από τον δήμο της περιοχής που ενέταξε στην γιορτή αυτή των Ρωμιών στην δραστηριότητές του.

Βέβαια από πέρυσι οι παρελάσεις και οι ανοιχτές συγκεντρώσεις σταμάτησαν και πάλι. Δεν το απαγόρευσε κανείς, μα είναι εύλογο με τα όσα συμβαόνουν τα δύο τελευταία χρόνια στην χώρα.
Αυτό δεν θα μας εμποδίσει όμως να γιορτάσουμε τις απόκριες και το δικός μας μπακλαχοράνι και φέτος, όπως μπορεί ο καθένας.

Και φυσικά μέσα σε αυτό το Σαββατοκύριακο κορυφώνοντια οι εορταστικές εκδηλώσεις και τα κάθε λογής γλέντια. Κοινότητες, συγκροτήματα μουσικά σχήματα., μα και οι Χαβαμπαμπάδες, η παρέα των ελλαδιτών της Πόλης θα δώσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το παρόν.

Μαζί μας φίλοι μας Τούρκοι και Αρμένιοι , Εβραίοι και Ελλαδίτες που έρχονται για να συμμετάσχουν στο μικρό μα σημαντικό καρναβάλι μας .

Τα σχολεία μας δεν θα μπορούσαν να λείψουν από το μπακλαχοράνι. Ουσιαστικά εκεί εκκολάπτεται η νέα γενιά εκεί δίνεται η βάση.

Το καθένα έκαν το δικό του πάρτυ.Το Ζωγράφειο την Τσικονοπέμπτη, το Ζάππειο το περασμένο Σάββατο και εμείς στην Μεγάλη του Γένους Σχολή κλείσαμε σήμερα, με το δικό μας καθιερωμένο πάρτυ.

Μαθητές δάσκαλοι, γονείς. Ηταν όλοι εκεί. Οι μαμάδες μας έκαναν καταπληκτικό μπουφές. Μαζί με τα παραδοσιακά πολίτικα και το μοναδικό κισίρι και το τσι κοφτέ. Εχουμε και μαμάδες από την Αντιόχεια, που η κουζίνας της φημίζεται σε όλη την Τουρκία.

Τα παιδιά χόρεψαν – και εμείς μαζί τους. Όχι βέβαια τσάμικα και καλαματιανά, δεν κατευθύνουμε ένα μάθημα ελληνικού πολίτισμού κατα παραγγελία. Χόρεψαν σύγχρονες επιτυχίες τουρκικές, ελληνικές και ξένες και χόρεψαν καρσλαμάδες και χασάπικα. Τους δικούς μας χορούς.

Βραβεύτηκαν οι καλύτερες εμφανίσεις, ενώ το πιο πολύ κέφι το έκαναν νομίζω οι Τούρκοι συνάδελφοι που έκπληκτοι ανακάλυπτουν ένα πολιτισμός που λανθάνει γύρω τους χωρίς να τον ξέρουν.

Υπέροχη ημέρα και ένα εξαιρετικό μάθημα και αποδοτικό μάθημα για όλους μας.
Καλή αποκριά και καλή σαρακοστή απο Δευτέρα.

Και του χρόνου!

———————————————————————

Yanni Gigourtsis

 

 

Γιάννης Γιγουρτσής