Το Κομπάνι μπορεί να πέσει, λένε οι ΗΠΑ αλλά η Τουρκία δεν ανοίγει τα σύνορα

377

Το Κομπάνι θα πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους παρά τις αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας που εκτιμάται ότι έχουν σκοτώσει αρκετές εκατοντάδες μαχητές των τζιχαντιστών. Παρόλα αυτά η Τουρκία αρνείται να ανοίξει τα σύνορά της για να περάσουν μαχητές – υπερασπιστές της πόλης στην Συρία. 

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε ότι μόνο στους Σύρους πολίτες επιτρέπεται να διασχίσουν τη μεθόριο της χώρας τους προκειμένου να πολεμήσουν στο Κομπάνι το οποίο πολιορκούν οι τζιχαντιστές, απορρίπτοντας την έκκληση της Γαλλίας να επιτρέψουν γενικώς τη διέλευση από τα σύνορα. «Αυτοί που προέρχονται από τη Συρία μπορούν να φύγουν για να συμμετάσχουν στη μάχη για το Κομπάνι», δήλωσε τονίζοντας ότι δεν επιτρέπει τη διέλευση πολιτών άλλων εθνικοτήτων, κυρίως Τούρκων.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία πρέπει «σίγουρα να ανοίξει τα σύνορά της» για να περάσουν ενισχύσεις προκειμένου να εμποδιστεί η κατάληψη της κουρδικής πόλης της Συρίας. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επέμεινε στο αίτημα αυτό προς την Άγκυρα να λάβει «όλα τα μέτρα που επιβάλλονται» για τη διάσωση του Κομπάνι.

«Είναι απαράδεκτο να μας ζητάτε να ανοίξουμε τα σύνορά μας χωρίς να διευκρινίζετε επακριβώς τι θα σηματοδοτεί η απόφαση αυτή», απάντησε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης. «Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στους Τούρκους πολίτες να εισέλθουν στη Συρία διότι δεν θέλουμε να λάβουν μέρος στη συριακή διένεξη. Και εμείς προσπαθούμε να εμποδίσουμε εκείνους που προσπαθούν να το κάνουν παράνομα» τόνισε ο Νταβούτογλου, που πρόσθεσε ότι «είναι αντίθετο με το συνταγματικό δίκαιο της χώρας μας».

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητά να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία η οποία θα εκτείνεται στο έδαφος της δεύτερης. Όμως σήμερα η Δαμασκός δήλωσε ότι αυτό δεν θα το επιτρέψει να γίνει. Όμως, ο Ερντογάν έχει στις προτεραιότητές του και την απομάκρυνση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, από την εξουσία, προκειμένου να ενδώσει στα αιτήματα για στρατιωτική εμπλοκή κατά του Ισλαμικού Κράτους. 

tvxs.gr