Το Πατριαρχείο Μόσχας ζητά αναβολή της Αγίας Συνόδου

1065

Σχολιάζει ο Γιάννης Γιγουρτσής,

Αφού έβαλε τους λαγούς της μπροστά για να τρέξουν, με πρώτη την Εκκλησία της Βουλγαρίας- λήμμα για τη έννοια αχαριστία η εν λόγω εκκλησία- και αφού αυτοί προβάλλοντας αστείες κάποτε δικαιολογίες και προφάσεις εν αμαρτίαις, αποφάσισαν την ύστατη κυριολεκτικά ώρα- καθόλου τυχαίο φυσικά το timing- να ζητήσουν αναβολή της εδώ και 55 χρόνια προετοιμαζομένης και εδώ και δύο χρόνια αποφασισμένης να γίνει Αγίας και Μεγάλης Συνόδους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τώρα ως γνήσιος συνεχιστής του σταλινισμού με εκκλησιαστικό πρόσωπο, η Εκκλησια της Ρωσίας μας λέει ” Λυπόμαστε πάρα πολύ με τις εξελίξεις, Εμείς θέλαμε τοσο μα τόσο να γίνει η σύνοδος.

Είδατε, υπογράψαμε και όλα τα προσυνεδριακα χαρτιά και ας είχαμε κάποιες αντιρρήσεις, Αλλά τί άλλο μπορούμε να κάνουμε. Αφού, δυστυχώς, κάποιες εκκλησίες δεν θέλουν να συμμετέχουν, δεν μπορεί να γίνει η σύνοδος, γιατί πρέπει να είναι ολες ανεξαιρέτως οι εκκλησίες Οπότε – εμείς θέλουμε βέβαια- αλλά τι να κάνουμε, Δεν θα μπορέσουμε, αν γίνει να έρθουμε. Λυπούμαστε τόσο μα τόσο πολύ. Είμαστε βέβαιοι πως ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ( το Οικουμενικός δεν το λένε, τους ξύνει) που είναι καλός , είναι χρυσός , έχει τις χάρες όλες, αλλά εμείς δεν αντέχουμε να βρεθούμε σε μια σύνοδο υπό την προεδρία του και να κάτσουμε και σε θέση που δε μας αρέσει, ο Πατριάρχης λοιπόν να αναβάλει τη Συνοδο και να συνεχίσουμε τον διάλογο μέχρι να λύσουμε όλα τα θέματά μας – δηλαδή στο απώτερο μέλλον και ποτέ.”
Ντροπή και θλίψη για τις εξελίξεις που φέρνουν σε δύσκολή θέση το Πατριαρχείο,- που ότι απόφαση και αν λάβει- θα έχει πλέον κόστος σημαντικό.


Την μετάθεση εκ νέου της διεξαγωγής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου ζητάει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι αν η πρότασή της δεν γίνει αποδεκτή το Πατριαρχείο της Μόσχας δεν θα συμμετάσχει.

Η μοναδική περίπτωση το Πατριαρχείο Μόσχας να δηλώσει το «παρών» στην Κρήτη θα είναι αν αλλάξει η γνώμη των Πατριαρχείων που έχουν αποφασίσει να μην συμμετάσχουν, κάτι που, ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο.

Ταυτόχρονα εκφράζει την άποψη ότι για την επιτυχή ολοκλήρωση της προετοιμασίας της Συνόδου θα μπορούσε να βοηθήσει μια «πραγματικά Πανορθόδοξη Γραμματεία της Συνόδου».

Αυτή η Γραμματεία θα μελετήσει τις προτάσεις, θα λύσει τις ουσιαστικές διαφορές και θα πράξει την τελική επεξεργασία όλων των κειμένων προκειμένου να υπάρξει απομάκρυνση όλων των εμποδίων για την σύγκληση της και την ολοκλήρωση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Αναμένεται η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

tvxs