Το Φαραωνικό σχέδιο Ερντογάν που τελικά εγκρίθηκε

1459

Οραμα να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη σε νησί και σε μια περιοχή τύπου… «Μανχάταν» φαίνεται πως έχει ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Το σχέδιο του Τούρκου προέδρου που τελικά εγκρίθηκε και ανακοινώθηκε το Σάββατο από τον υπουργό Περιβάλλοντος της Τουρκίας αναμένεται να κοστίσει στην χώρα περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ετσι, οι εργασίες προχωρούν παρά τις έντονες αντιδράσεις από πολλούς φορείς. Από την μία υπάρχουν οι φωνές των οικολόγων που τονίζουν πως το έργο δεν πρέπει να προχωρήσει για περιβαλλοντικούς λόγους, καθώς θα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα μιας πόλης με 15 εκατομμύρια πληθυσμό. Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που θέτουν ερωτήματα για τις σπατάλες του Τούρκου προέδρου την ώρα μάλιστα που η χώρα βιώνει ισχυρή οικονομική κρίση μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας αλλά και εν μέσω πανδημίας.

Οσοι γνωρίζουν τον Τούρκο πρόεδρο χρόνια υπογραμμίζουν πως πίσω από την πρωτοβουλία για μετατροπή της Κωνσταντινούπολης σε νησί βρίσκεται μόνο το όραμά του για την μεγάλη ιδέα και την επιθυμία του να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που έκανε πράξη ό,τι κανένας άλλος.

Το έργο είναι στην πραγματικότητα μια αναβίωση της αρχικής ιδέας που υπέβαλε ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός, Μουσταφά Μπουλέντ Έτσεβιτ, στα τέλη της χιλιετίας.

Το νέο κανάλι της Κωνσταντινούπολης, μήκους 45 χλμ., θα λειτουργεί παράλληλα με το υπάρχον κανάλι του Βοσπόρου, συνδέοντας γεωστρατηγικά τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Ο δεδηλωμένος στόχος είναι η ανακούφιση της κυκλοφοριακής  συμφόρησης και η επίπτωση ναυτικών ατυχημάτων στο κανάλι του Βοσπόρου, και η απόκτηση κερδών από τα πλοία που θα το διέρχονται.

Παρά την αντίθεση του νεοεκλεγέντος Δήμαρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμαμόγλου, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ο κύριος αντίπαλος του προέδρου Ερντογάν, στις τουρκικές προεδρικές εκλογές του 2023, καθώς και ανησυχίες για το περιβάλλον και το κόστος για το έργο, ο Ερντογάν διακήρυξε ότι δεν υπάρχει κανένα πισωγύρισμα όσο αφορά το έργο.

——————————————————————————————

Πηγές:

https://www.ethnos.gr/kosmos

https://www.capital.gr/diethni