Τράβηξε το δρόμο σου για χάρη του έρωτα-Όμορφο τραγούδι και βίντεο γυρισμένο στο Φανάρι

1843

Η εταιρία που βγάζει τα παγωτά cornetto στην Τουρκία κάνει μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία με τίτλο “Ιστορίες του έρωτα” Πρόκειται στην πραγματικότητα για ταινίες μικρού μήκους που παρουσιάζουν  τις ιστορίες νέων ανθρώπων που ερωτεύονται, συναντούν δυσκολίες στην πορεία, αλλά  βρίσκουν τρόπο να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο πουπαρουσιάζεται προκειμένου να ολοκληρώσουν την αγάπη τους.  Ύφος ρομαντικό, χαρούμενο αλλά και νοσταλγικό, ωραία σκηνικά και κοστούμια, όμορφα τοπία, εξαιρετική φωτογραφία και φυσικά “happy end” που δίνει στην ταινία ύφος  παλιάς ελληνικής (ή τουρκικής, το ίδιο κάνει) ταινίας. Μεγάλό βάρος στην μουσική, καθώς οι ταινίες παίρνουν τη μορφή μουσικού βίντεο κλιπ που αφηγείται μια ιστορία. Τη μουσική και τους στίχους για τα τραγούδια έχει γράψει ένας νέος και  ποπ σταρ της Τουρκίας ο Yalın που παρά το νεαρό της ηλικίας του (γεν. 1980) έχει ήδη δέκα χρόνια  πετυχημένης καριέρας πίσω του.

Στο βίντεο κλιπ που ακολουθεί οι δύο ερωτευμένοι είναι μαθητές του σχολείου, γνωρίζονται στο δρόμο, μένουν στην ίδια γειτονιά αλλά  η μαμά της νεαρής κοπέλας στέκεται εμπόδιο στις συναντήσεις τους.  Ο ερωτευμένος μαθητής όμως θα βρει τρόπο να δει την κοπέλα του και να συνεχίσει να ονειρεύεται μαζί της το αύριο.

Ο τίτλος της ιστορίας είναι “Keyfi yolunda, aşkın sonunda” , σε ελεύθερη μετάφραση “Τράβηξε το δρόμο σου για χάρη του έρωτα”.
Υπάρχει ωστόσο και ένας επιπλέον λογος που ανεβάζουμε στη σελίδα αυτή το ωραίαο αυτό τραγούδι. Η ταινία μικρού μήκους  είαι γυρισμένη εξολοκλήρου στο Φανάρι και δείχνει ακριβώς αυτή την παλιά ελληνική γειτονιά με τα όμορφα σπίτια και τα γραφικα σοκάκια.  Η γενικότερη αισθητική της ταινίας, τα σκηνικά τα κοστούμια παραπέμπουν στην δεκαετία του 1970, ενώ το σχολείο στο οποίο πηγαίνει ο πρωταγωνιστής δεν είναι άλλο από το Ιωακείμιο Παρθεναγωγείο που έχει μετατραπει καταλλήλως για τις ανάγκες του κλιπ. Έτσι, και αυτό είναι μάλλον συνειδητή επιλογή του σκηνοθέτη, η ιστορία των δύο παιδιών, θα μπορούσε να είναι η ιστορία δύο Ρωμιών εφήβων σε περασμένες δεκαετίες, όταν ακόμα στο Φανάρι ο ελληνισμός ήταν κυρίαρχος.

 

Ο συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής Yalın , ο οποίος εμφανίζεται και σε σκηνές της ταινίας

images