«Των οικιών υμών εμπιπραμένων» – H Τουρκία, το “Χαλιφάτο” της ISIS και η ωρα των αποφάσεων

589

Η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν τα κράτη που συμμετείχαν στις 11 Σεπτεμβρίου στην συνάντηση που έγινε στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Κέρυ και των συναδέλφων του από τις χώρες του Κόλπου, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και την Τουρκία. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί ο σχηματισμός διεθνούς συμμαχίας κατά της ISIS, σύμφωνα με την εξαγγελία του Προέδρου Ομπάμα την προηγούμενη ημέρα για συγκρότηση διεθνούς μετώπου εναντίον των Τζιχαντιστών . Ο κ. Ομπάμα ξέρει πως ένας αγώνας εναντίον της τρομοκρατικής αυτή οργάνωσης, που χρησιμοποιεί ως πρόσχημα το Ισλάμ για τα φρικτά έργα της, δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα χωρίς τη συμμετοχή και κάποιων σουνιτικών ισλαμικών κρατών.


Η Τουρκία δείχνει μεγάλη δυσκολία στο να βοηθήσει ενεργά τη συμμαχία εναντίον των Τζιχαντιστων. Πέρα από τη μη υπογραφή του ανακοινωθέντος ,η τουρκική πλευρά ήδη δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει τη χρήση των αεροδρομίων και των ΝΑΤΟικών βάσεων της χώρας παρά μόνο για ανθρωπιστικούς σκοπούς . Πάντως οι αρχές δήλωσαν ότι απέλασαν από τη χώρα 800 περίπου Ευρωπαίους πολίτες που προσπάθησαν μέσω της Τουρκίας να ενωθούν με τις δυνάμεις της ISIS


Ως πρόσχημα για την διφορούμενη αυτή στάση παρουσιάζεται το γεγονός της υπαρξης 40 περίπου Τούρκων ομήρων -ανάμεσά τους βρίσκονται και διπλωμάτες-, στα χέρια των ανταρτών της ISIS. Προκειται για ομήρους που έπεσαν στα χέρια τους από τον Ιούλιο, όταν οι Τζιχαντιστές κατέλαβαν την Μοσούλη. Στο βάθος όμως φαίνεται να είναι άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις ιδεολογικές γραμμές της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, σε συνδυασμό με τον σουνιτικό χαρακτήρα της ISIS. Αυτός είναι ο λόγος που καμία δημόσια αντίδραση ή καταδίκη δεν έχει υπάρξει για τα εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους , σε αντίθεση για παράδειγμα με την πρόσφατες έντονες αντιισραηλινές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας και διαδηλώσεις πολύ κόσμου στην Τουρκία κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα. Επίσης αποφεύγεται συστηματική η χρήση του όρου «τρομοκράτες» για τους αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους, παρά το ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση κατέταξε την ISIS και την El Nusra (παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία) στις τρομοκρατικές οργανώσεις (κατόπιν ισχυρών πιέσεων από τις ΗΠΑ όπως λέγεται)


Η χώρα βρίσκεται από πολλές πλευρές στριμωγμένη σχετικά με το θέμα αυτό, καθώς πέρα από το ότι κυκλοφορούν έντονα οι φήμες ότι οι αντάρτες μπαινοβγαίνουν ελεύθερα στην Τουρκία , ανεφοδιάζονται και όταν χρειαστεί νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, εχει να αντιμετωπίσει και τη δυσαρέσκεια των Κούρδων του βορείου Ιράκ. Οι Κούρδοι του βόρειου Ιράκ, που είναι ο μόνος σύμμαχος ουσιαστικά της Τουρκίας στην περιοχή, δυσαρεστήθηκαν από την πολύ χλιαρή έως ανύπαρκτή βοήθεια των Τούρκων στον αγώνα τους εναντίον των Τζιχαντιστων , οι οποίοι τον Αύγουστο απείλησαν να καταλάβουν την πρωτεύουσά τους το Ερμπίλ. Αντίθετα το Ιράν, στο οποιο στη συνέχεια απευθύνθηκε ο κύριος Μπαρζάνι έσπευσε αμέσως να συμπαρασταθεί ενεργά.


Παρά την στάση του επιτήδειου ουδέτερου που προσπαθεί να παίξει η Τουρκία στο ζήτημα ISIS , είναι σαφές πως το θέμα θα το βρίσκει μπροστά της στο άμεσο μέλλον και κάποια στιγμή θα χρειαστεί να πάρει σαφή θέση. Το πρόβλημα της σουνιτικής-ισλαμικής τρομοκρατίας των εγκληματιών του «Χαλιφάτου» είναι πολύ μεγάλο και πολύ κοντινό για να το αγνοεί κανείς. ¨Όταν καίγεται το σπίτι του γείτονά σου, άλλωστε, ο πρώτος που κινδυνεύει από την φωτιά, μετά από τον γείτονα, είσαι εσύ.