Φέτος είναι αλλιώς στον Αη Γιώργη τον Κουδουνά

1177

Στον Αη Γιώργη Κουδουνά

Φέτος ο μόνος πλέον καλόγερος που ζει στο μοναστήρι του Αη Γιώργη του Κουδουνά  στην Πρίγκηπο, σηκώθηκε το πρωί, αξημέρωτα, όπως κάθε χρόνο, έκανε το σταυρό του και προσευχήθηκε μόνος του  στον άδειο ναό. Άλλος κανείς δεν ήταν μέσα ούτε και αναμενόταν να επισκεφθεί τη μονή, μέρα που είναι. Η περίεργη όσο και σπάνια αυτή ηρεμία οφειλόταν  στην τετραήμερη καραντίνα που ισχύει στην Τουρκία, λόγω του κορωνοϊού, από 23 έως 26 Απριλίου, κατά την οποία προβλέπεται απόλυτη απαγόρευση κυκλοφορίας .

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Στον  Αη Γιώργη τον Κουδουνά, την πατριαρχική και σταυροπηγιακή μονή που βρίσκεται στην κορφή του πιο ψηλού λόφου της μεγίστης των Πριγκιποννήσων συρρέουν κάθε χρόνο τέτοια μέρα, τόσο από βραδύς την παραμονή, όσο και ανήμερα ώς αργά το απόγευμα, δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Τούρκοι μουσουλμάνοι, αλεβήτες ή και σουνίτες. Έρχονται για να προσκυνήσουν και να ζητήσουν τη βοήθειά του Αγίου. Ξεκινούν από τη σκάλα του νησιού με τα πόδια, φτάνουν στο διάσελο του λόφου  όπου βρίσκεται η μονή και στη συνέχεια ανεβαίνουν σιωπηλοί την μεγάλη ανηφόρα  μέχρι το μοναστήρι.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Συχνά, στην αρχή της ανηφόρας, δένουν σε κάποιο δέντρο  την άκρη ενός κουβαριού χρωματιστής κλωστής,  που το ξετυλίγουν  σιγά σιγά ανεβαίνοντας και το φτάνουν, αν μπορέσουν, ως την είσοδο του ναού.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Εκεί θα ανάψουν κερί, θα προσκυνήσουν την εικόνα του, θα ζητήσουν ίσως να τους διαβάσει μιαν ευχή  κάποιος ιερέας ή μοναχός που παρευρίσκεται και θα πάρουν για ευλογία τα μικρά κουδουνάκια του Αγίου, ανάμνηση των κουδουνιών που  κρεμούσαν κάποτε στους ψυχικά αρρώστους οι οποίοι πήγαιναν εκεί για προσκυνήσουν και να προσευχηθούν, ζητώντας λύτρωση και θεραπεία. Αυτά  είναι τα κουδούνια έδωσαν και την ονομασία Κουδουνάς, στον Άη Γιώργη της Πριγκήπου

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Δεν είναι όμως μόνο στον Κουδουνά μόνος του σήμερα ο Αη Γιώργης. Κανένα από τα πανηγύρια του Αγίου δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Τουρκία ούτε στις περισσότερες ορθόδοξες χώρες που τον τιμούν. Και σε όσες εκκλησίες θα γίνει λειτουργία, αυτή θα γίνει χωρίς εκκλησίασμα..

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ο πιο δημοφιλής Άγιος της Χριστιανοσύνης ωστόσο, δεν έχει ανάγκη από γιορτές και πανηγύρια για να δοξαστεί η χάρη του. Αυτή είναι πανταχού παρούσα, βαθιά στις καρδιές των ανθρώπων που προσεύχονται σ’ εκείνον και ζητούν τη μεσιτεία του στον Θεό, καταθέτοντας την ελπίδα τους και την πίστη τους στο θαύμα. «Αη Γιώργη, βόηθα» του λένε. «Κούνα και σε τα χέρια σου» τους απαντά κι εκείνος, και αυτό που λέει η σοφή λαϊκή ρήση, είναι το ίδιο που ζούμε τούτες τις ημέρες της πανδημίας, της μεγάλης δοκιμασίας την οποία βιώνουμε, συλλογικά  μα και προσωπικά ο καθένας μας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Πανηγύρεις  μπορεί να μην έχει φέτος, ο  Άγιος  μας όμως είναι εδώ, παρών. Εισακούει και μεταφέρει τις προσευχές όλων μας,  με τον ίδιο τρόπο, όπως κάθε χρόνο. Η αγάπη και η ευλογία του είναι η ίδια είτε τιμά την μνήμη του ένας, είτε εκατό χιλιάδες, όσοι  δηλαδή έφτασαν να είναι οι προσκυνητές  στον Κουδουνά τα τελευταία χρόνια με την ευκαιρία της εορτής του.

Ας μη μας διαφεύγει πως η  φήμη της χάριτος του Αγίου Γεωργίου ξεπερνά κατά πολύ τα όρια των χωρών που τον τιμούν ή της θρησκείας μας που τον λατρεύει. Άνθρωποι κάθε θρησκείας συχνά προσεύχονται σε εκείνον και ζητούν τη μεσολάβησή του προς τον Θεό. Εκείνος τη μεταφέρει με χαρά, ξέροντας πως ο Χριστός δεν ήρθε στην γη για να σώσει μόνο τους Χριστιανούς, αλλά όλους τους ανθρώπους.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Γιώργηδες και όλες τις Γεωργίες

 

 

 

Γιάννης Γιγουρτσής