Φεβρουάριος στην Κωνσταντινούπολη – H Πολιτιστική Ατζέντα του Μήνα

1352

  • Κυριακή 1 Φεβρουαρίου – Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

JOAN MIRO IN HIS STUDIO 1977

Συνεχίζεται η έκθεση του Joan Miro στο μουσείο Sakip Sabanci στην Πόλη. Η συγκεκριμένη έκθεση του Joan Miro αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εκθέσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Κωνσταντινούπολη. Πραγματοποιείται στο πολύ ωραίο μουσείο Sakıp Sabancı σε συνεργασία με το ίδρυμα Joan Miro στη Βαρκελώνη, το ίδρυμα Successió Miró SL και το Ίδρυμα Joan Miró στην Μαγιόρκα. Γλυπτά και πίνακες συγκεντρωμένοι στον ιδιαίτερο χώρο του μουσείου σας περιμένουν να τα θαυμάσετε.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του Μουσείου: http://www.sakipsabancimuzesi.org

 

  • Κυριακή 1 Φεβρουαρίου – Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

dolls house_rahmi koc

To μουσείο Rahmi H Koç με τη ευκαιρία της 20ης επετείου από την ίδρυσή του παρουσιάζει μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με σπίτια-μινιατούρες γεμάτα κούκλες. Τα συγκεκριμένα σπίτια που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και προέρχονται από την Αμερική, την Γερμανία, την Γαλλία κ την Βρετανία κατασκευάστηκαν από κατασκευαστές παιχνιδιών αλλά και μερακλήδες του είδους. Είναι διακοσμημένα με έπιπλα και συχνά περιλαμβάνουν και ανθρώπινες φιγούρες. Μην παραλείψετε να δείτε την βίλα που έγινε για την Ruby Gibs το 1880, αλλά και την θερινή κατοικία έργο του Moritz Gottschalk που κατασκευάστηκε το 1910.

Για τους μικρούς μας φίλους κ όχι μόνο.  Για περισσότερες πληροφορίες κ τις ώρες επίσκεψης http://www.rmk-museum.org.tr/en/rmk_Dolls_House_Exhibition.htm

  • Κυριακή 1 Φεβρουαρίου – Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Artists Film_Istanbul Modern

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζει την έκθεση Artists’ Film International που είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη τέχνη του βίντεο παρουσιάζοντας εικόνες, ταινίες, φιλμ κ σκίτσα καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο. Η πρωτοβουλία της έκθεσης ανήκει στην Γκαλερί Whitechapel όπου ξεκίνησε να εκθέτει το 2008 σχετικά έργα, ενώ η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υλοποιείται σήμερα σε συνεργασία με 17 πολιτιστικά ιδρύματα από όλον τον κόσμο. Κάθε χρόνο η οργανωτική επιτροπή επιλέγει ένα νέο έργο ενός υποσχόμενου καλλιτέχνη από την χώρα του με στόχο να παρουσιαστεί στην έκθεση.

Για περισσότερες πληροφορίες http://www.istanbulmodern.org/en/exhibitions/current-exhibitions/artists-film-international-2014-2015_1541.html

  • Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015 με Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, 2015

expo heritage_1

Για πρώτη φορά στην Τουρκία πραγματοποιείται η δράση Expo Heritage 2015. Η συγκεκριμένη δράση έχει θέμα το ρόλο που παίζει η τεχνολογία στους τομείς της αρχαιολογίας, της αποκατάστασης, της συντήρησης κ της μουσειολογίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια πληθώρα δράσεων, όπως συνέδριο, έκθεση και άλλες παράλληλες δράσεις με στόχο να φέρει σε επαφή τους ανθρώπους του κλάδου, ινστιτούτα, πανεπιστήμια, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

Μπορείτε να δείτε εδώ τους ομιλητές http://expoheritage.com/en/speakers.html ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας http://www.expoheritage.com

Που: Lütfi Kırdar Convention and Exhibition Center, Κωνσταντινούπολη

 

  • Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015 με Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 20.30

1932_1_LUKUS-HAYAT-WEB-976X644-2

Οι φίλοι του Μιούζικαλ μπορούν να απολαύσουν στο νεοσύστατο Κέντρο Zorlu ένα κλασσικό Τουρκικό Μιούζικαλ με τίτλο Lüküs Hayat. To συγκεκριμένο έργο είναι έργο του συνθέτη Cemal Reşit Rey, ενώ πρωτοπαρουσιάστηκε το 1933 στις εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και αποτέλεσε ένα από τα πρώτα έργα δυτικής κουλτούρας της χώρας. Το μιούζικαλ φέρνει στο σανίδι το Δημοτικό Θέατρο του Εσκισεχίρ μαζί με την Συμφωνική Ορχήστρα του Εσκισεχίρ.

Για περισσότερες πληροφορίες κ εισιτήρια: http://www.zorlucenterpsm.com/en/lukus-hayat

  • Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 με 26 Απριλίου 2015

pera museum exhibition

Στο Μουσείο του Πέρα εγκαινιάζεται η νέα πολυαναμενόμενη έκθεση με τίτλο «Η ζωή είναι μικρή, ενώ η τέχνη μεγάλη: Η τέχνη της θεραπείας στο Βυζάντιο». Η έκθεση πήρε το όνομά της από το γνωστό απόφθεγμα του Ιπποκράτη και στόχο έχει να αναδείξει την τέχνη και την πρακτική της θεραπείας στο Βυζάντιο από τους Ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι και την Βυζαντινή περίοδο. Τα εκθέματα προέρχονται από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την Παναγία του Νεοχωρίου, το Μουσείο Ρεζάν Χας, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, Βιβλιοθήκες της Οξφόρδης, το Μουσείο Μπενάκη, το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς και ιδιωτικές συλλογές.

Περισσότερες πληροφορίες http://en.peramuzesi.org.tr/Exhibition/Life-Is-Short-Art-Long/168

 

  • Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015 με Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

if istanbul festival

Το Διεθνές Αυτόνομο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης !f λαμβάνει χώρα και φέτος σε διάφορα σημεία της Πόλης. Φέτος η κατηγορία ‘Ev’ που σημαίνει ‘Σπίτι/Κατοικία’ περιλαμβάνει ταινίες από ή σχετικά με την Τουρκία που δίνουν μια άλλη διάσταση στο θέμα. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης την κατηγορία ‘Türkiye’den Kısalar’ (Shorts from Turkey) όπου σκηνοθέτες και παραγωγοί όπως επίσης και το κοινό ψηφίζει και μπορεί κανείς να δει δωρεάν τα φιλμ που θα επιλεγούν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ στον ιστότοπο http://www.ifistanbul.com/en

  • Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 19.00

Layout 1

 

sismanogleio_lectures2

Στο πλαίσιο του κύκλου διαλέξεων που διοργανώνει το Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη σε συνεργασία το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Πρόγραμμα Οθωμανικών Σπουδών) με θέμα «Τροφές, (οινο) πνεύματα και  γαστρονομικές συνήθειες  στην Aνατολική Μεσόγειο» ,η σημερινή διάλεξη περιλαμβάνει δύο ενότητες.

Στην πρώτη θα μιλήσει η κυρία Μαρία Λεοντσίνη για τα «Βυζαντινά, ινδικά και σαρακήνικα γεύματα: Μια ματιά στις βυζαντινές και αραβικές διατροφικές συνήθειες» και στη δεύτερη η κυρία Μαρία – Χριστίνα Χατζηιωάννου με θέμα «Αστοί της Ανατολής. Καθημερινές συνήθειες και γαστρονομικές γεύσεις (Ανδρέας Συγγρός, Camondo, Said Bey)».

Επιστημονική υπεύθυνη: Ευαγγελία Μπαλτά / Όλες οι ομιλίες θα αναρτηθούν στο ψηφιακή πλατφόρμα του Ιδρύματος Μποδοσάκη “BLOD – Bodossaki Lectures on Demand” (www.blod.gr). Θα υπάρχει σύγχρονη μετάφραση από τα αγγλικά στα τουρκικά και αντίστροφα.

Ελεύθερη είσοδος

Διεύθυνση: Σισμανόγλειο Μέγαρο, Istiklal Caddesi No 60, 34433, Galatasaray-Beyoglu, Istanbul

Τηλ:+902122449335 +902122449335

  • Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 20.00

chiaroscuro-quartet-main-Is Sanat

Ο πολιτιστικός χώρος Is Sanat παρουσιάζει το κουαρτέτο Chiaroscuro αποτελούμενο από τέσσερις πολίτες του κόσμου. Η μπάντα ιδρύθηκε το 2005 ενώ είναι γνωστή σε όλη την Ευρώπη. Για όσους φίλους θα βρίσκονται στην Πόλη εκείνη την μέρα το πρόγραμμα περιλαμβάνει

W. A. Mozart Divertimento in F Major K.138
J. Haydn String Quartet in g minor No. 3, Op. 20 (Hob.III.33)
F. Schubert String Quartet in d minor D. 810 “Der Tod und das Mädchen”

Για περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια μπορείτε να απευθυνθείτε στον ιστότοπο: http://www.issanat.com.tr/en/event/concert/20150219/chiaroscuro-quartet-eng/

  • Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου, 2015, ώρα 19.00

tsemperopoulos_exthros

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, διοργανώνει στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, κύκλο προβολών ταινιών από το σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015 θα παρουσιαστεί η ταινία «Ο Εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου. Η ταινία έχει υπότιτλους στα τουρκικά και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Διεύθυνση: Σισμανόγλειο Μέγαρο, Istiklal Caddesi No 60, 34433, Galatasaray-Beyoglu, Istanbul

Τηλ:+902122449335 +902122449335


Την πολιτιατική ατζέντα του μήνα επιμελήθηκε η Χαρά Λόκα – Chara Loka
‘City Box’ Athens – Istanbul
‘Body and Mind’ Travel in Athens and Istanbul
Χαρά Λόκα