Χάρτης της Σμύρνης, με αποτύπωση των μνημείων και περιοχών, προ του 1922 εποχής της

1196

Ένα από τα στοιχεία που κυρίως αποζητούν οι Έλληνες επισκέπτες στη σύγχρονη  Σμύρνη είναι oι θέσεις όπου έστεκαν τα ιστορικά εκείνα μνημεία της ακμαιότατης ελληνικής κοινότητας πριν την καταστροφή της το 1922.

Μετά, ρωτούν και ψάχνουν με τις ονομασίες τους  τις γειτονιές και τις συνοικίες της όπως τις άκουγαν από τους δικούς τους προγόνους ή όπως τις διαβάζουν στις ανεξάντλητες ιστορίες της θρυλικής Σμύρνης. Η αλλαγή όμως της ρυμοτομίας στην ευρεία περιοχή της πυρίκαυστης ζώνης εμποδίζει τον εντοπισμό τους.

Ο ιστορικός αυτός  χάρτης της Σμύρνης,  έργο του Γιώργου Πουλημένου που περατώθηκε με τη συνεργασία της Μαριάννας Μαστροσταμάτη ανασκάπτει την ιστορία και εμφανίζει στο σημερινό επισκέπτη ό,τι μπορεί να δει  μόνο σε φωτογραφίες.

Τυπωμένος και στις δύο πλευρές του περιέχει τους χώρους της παιδείας, της  θρησκευτικής λατρείας, της υγείας και του δημόσιου γενικά βίου, υφιστάμενοι σήμερα ή όχι λόγω της καταστροφής τους εντός της πυρίκαυστης ζώνης.

Για τα ιστορικά στοιχεία του χάρτη χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι παλιοί χάρτες των περασμένων αιώνων, αεροφωτογραφίες  καθώς και συγγράμματα μελετητών της πόλης της Σμύρνης ενώ ο σχεδιασμός και η αποτύπωση  έγινε με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας ‘’δια χειρός’’ Γιώργου Πουλημένου.

Όσοι επιθυμούν να αποκτήσουν το χάρτη μπορούν να επικοινωνήσουν με τη Μαριάννα Μαστροσταμάτη στην ηλεκτρονική διεύθυνση mastmar@otenet.gr

Δίκτυο Μικρασιάτης