Χρόνια Πολλά Ελλάδα

312

 

Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον που δείχνουν τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης είναι μεγάλο.

Πάνω από 50 πόλεις ανά τον κόσμο θα τιμήσουν τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση με τη φωταγώγηση εμβληματικών κτιρίων τους με τα χρώματα της γαλανόλευκης.

 

25η Μαρτίου, στρατιωτική παρέλαση

«Είμαστε όλοι Έλληνες» 

Επανάσταση 1821

Διακόσια χρόνια από την Eπανάσταση του 1821, που αποτέλεσε την αφετηρία για τη σύσταση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους.

Διακόσια χρόνια που αποτελούν την εθνική κληρονομιά και οδηγό για τις προκλήσεις της νέας εποχής.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες όλου του κόσμου που αγαπούν την πατρίδα τους.

————-

Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης

Κατά τον πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, Νίκο Ουζούνογλου, εορτασμός για την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 δεν μπορεί να γίνει στην Τουρκία από τους Ρωμιούς της Πόλης. Στο μόνο μέρος που εορτάζεται η εθνική επέτειος, είναι το ελληνικό προξενείο -που αποτελεί ελληνικό έδαφος-, στο οποίο μπορούν να παραβρεθούν, όσοι από τους Ρωμιούς το επιθυμούν. Μάλιστα, κάθε χρόνο η γιορτή συγκεντρώνει αρκετό κόσμο. Εκεί θα εορταστεί η εθνική επέτειος και φέτος, μόνο που λόγω του covid-19 θα είναι μικρότερος ο αριθμός των συμμετεχόντων. Βέβαια, ο κάθε Έλληνας της Κωνσταντινούπολης μπορεί να γιορτάσει την εθνική επέτειο στο σπίτι του, χωρίς να προκαλέσει.

«Στον αντίποδα, η θρησκευτική γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου θα εορταστεί με λαμπρότητα και φέτος στις εκκλησίεςαν και με μικρότερο αριθμό πιστών λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Θα γίνουν λειτουργίες σε πολλές εκκλησίες, αλλά περισσότερο πανηγυρικό θα είναι το κλίμα στους αφιερωμένους στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ιερούς ναούς. Έχουμε τέτοιες εκκλησίες στα Ταταύλα, αλλά και στο Βαθεοχώρι του Βοσπόρου, από το οποίο κατάγεται ο μακαριστός Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, συνήθως τη συγκεκριμένη ημέρα πηγαίνει στο Βαθεοχώρι και νομίζω ότι το ίδιο θα κάνει και φέτος», λέει στο ethnos.gr ο κ. Ουζούνογλου.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση το Σάββατο 10 Απριλίου, στις 7:00 το απόγευμα, ανήμερα της επετείου του απαγχονισμού του Οικουμενικού Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ (10 Απριλίου 1821). Τίτλος της εκδήλωσης είναι: «Οι Ημέρες Έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης 1821 στην Κωνσταντινούπολη» και ομιλητές θα είναι ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 rkontogiannidis@ethnos.gr

————————————————————————————————-