Ψωμαθειά

2527

Μια γειτονιά της Πόλης, που βρέχεται από τη Θάλασσα του Μαρμαρά, γνωστή στα Βυζαντινά χρόνια ως το Θείον Ύψωμα. Ψωμαθειά για τους Ρωμιούς από την Οθωμανική εποχή μέχρι και σήμερα, Σαμάτυα για τους Τούρκους.

Στα Ψωμαθειά ανάμεσα σε άλλες γνωστές προσωπικότητες γεννήθηκε η Λωξάντρα (η γιαγιά και ηρωίδα του βιβλίου της Μ. Ιορδανίδου) και ο πατέρας του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Στις μέρες μας βέβαια, το σύνολο σχεδόν των Αρμενίων και Ρωμιών κατοίκων τους έχει εκλείψει. Η αίσθηση της εγκατάλειψης είναι έντονη, σε τέτοιο βαθμό που ασκεί μια ιδιαίτερη γοητεία στον περιπατητή.

Γοητεία πάντοτε είχε αυτή η γειτονιά. Πειστήριό της αποτελεί η μαρτυρία του Γάλλου συγγραφέα Φλωμπέρ ο οποίος το 1850 έγραψε ότι εδώ η ατμόσφαιρα διαφέρει από άλλες γειτονιές που κατοικούνταν αμιγώς από μουσουλμανικό πληθυσμό και ήταν βυθισμένες σ’ έναν ράθυμο λήθαργο. Αντίθετα εδώ, κοπέλες με χαριτωμένες κομμώσεις στα παράθυρα και στα κατώφλια των σπιτιών απολάμβαναν τη ζωντάνια της γειτονιάς, παρέες αντρών στα καφενεία τα λέγανε πίνοντας ρακί, συνθέτοντας μια χαρούμενη εικόνα ελαφράδας.

Πηγή: Το βιβλίο του δημοσιογράφου και συγγραφέα, που ζει και εργάζεται στην Πόλη, Αλέξανδρου Μασσαβέτα με τίτλο: Going Back to Constantinople – Istanbul, a City of Absences. Απαραίτητο εφόδιο για κάθε επισκέπτη της Πόλης

angelisandtheistanbul.blogspot.gr