Γεγονότα στη Φώκαια 1914 – οι μαρτυρίες του Φελίξ Σαρτιώ

764

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από 30 Νοεμβρίου 2014 & Κάθε Κυριακή στις 16:00

 

Ιούνιος 1914, ο Γάλλος αρχαιολόγος Φελίξ Σαρτιώ (Félix Sartiaux),που εργαζόταν σε ανασκαφές στην περιοχή της Φώκαιαςστη Μικρά Ασία, έγινε μάρτυρας τουπογκρόμ που κατέληξε στον πρώτο διωγμό Ελληνικού πληθυσμού από τα παράλια της Μικράς Ασίας.

Ο ΦελίξΣαρτιώ κατέγραψε λεπτομερώς και φωτογράφισε τα γεγονότα με κίνδυνο της ζωής του.Μαζί με τους συνεργάτες του, έσωσε και φυγάδευσε χιλιάδες Φωκαείς, ενώ παράλληλα προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει την Ευρώπη στέλνοντας αναφορές, μάταια όμως. Η τραγωδία αυτή επισκιάστηκε από τα γεγονότα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που ακολούθησαν, και παραμένει μέχρι σήμερα σχεδόν άγνωστο γεγονός.

Οι μαρτυρίες του Φελίξ Σαρτιώ βγήκαν στο φως το 2005 χάρη σε μία σύμπτωση, όταν ο ιστορικός της φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής ανακάλυψε στο Παρίσι το φωτογραφικό αρχείο και τα κείμενα του Γάλλου αρχαιολόγου σχετικά με το γεγονός.

Εκατό χρόνια αργότερα, το ντοκιμαντέρ Γεγονότα στη Φώκαια 1914, των Aνιές Σκλάβου και Στέλιου Tατάκη, διερευνά τα γεγονότα αυτής της περιόδου ακολουθώντας τη διαδρομή ενός λαού που έχει εκδιωχθεί δύο φορές, το 1914 και το 1922.

 

 

Παραγωγή- Σκηνοθεσία: Ανιές Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης

Μουσική: Μάριος Γληγόρης

Διάρκεια: 50’ | Έτος Παραγωγής: 2014 |Χώρες: Ελλάδα, Γαλλία

 

Η ταινία προβάλλεται στα ελληνικά και στα γαλλικά με ελληνικούς και γαλλικούς υποτίτλους.

Το Δίκτυο Μικρασιάτης είναι Χορηγός Επικοινωνίας