Η Πρίγκιπος και τα υπόλοιπα Νησιά αποχαιρέτησαν τον Δεσπότη τους.

1245

Με συγκίνηση και την παρουσία πλήθους κόσμου έγινε, αυτό το ανοιξιάτικο μεσημέρι Σάββατο του Λαζάρου, στον Άγιο Δημήτριο της Πριγκίπου η κηδεία και στην συνέχεια, στο ορθόδοξο νεκροταφείο του Προφήτη Ηλία, η ταφή του μακαριστού Μητροπολίτη Πριγκιπονήσων κυρού Ιακώβου.

Την λειτουργία που προηγήθηκε, την ταφή και την μακαρία έκανε ο Μητροπολίτης Φιλαδέλφειας Μελίτων, που συνδεόταν και με δέσμους φιλίας με τον εκλιπόντα. Την εξόδιο ακολουθία τέλεσε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μαζί με άλλους συνοδικούς αρχιερείς.

Παρευρέθηκαν και άλλοι αρχιερείς και κληρικοί , ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Ευάγγελος Σέκερης, οι τοπικές αρχές των νησιών και πολύς κόσμος από την Πόλη και το εξωτερικό.

Μετά την ταφή έγινε, όπως συνηθίζεται στην Πόλη η μακαρία. Διαβάζεται δηλαδή μια σύντομη ευχή στην μνήμη του εκλιπόντος και ευλογείται κρασί και ψωμί (παξιμάδι). Στη συνέχεια ο κληρικός που διάβασε την ευχή και οι παρευρισκόμενοι οικείοι του εκλιπόντος βουτούν το παξιμάδι στο κρασί και το τρώνε. Μια κίνηση για την ψυχή του νεκρού, μα και συμβολικό σημάδι πως η ζωή σε αυτόν τον κόσμο συνεχίζεται.
Ακολουθεί το γνωστό και από την Ελλάδα κέρασμα- παξιμάδάκι, καφές, κονιάκ, λουκουμάκι κλπ)
Ωστόσο, πέραν του τυπικού μέρους η Πρόεδρος της Κοινότητας Πριγκίπου κ. Αγνή Νικολαΐδου κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους σε γεύμα- μακαρία εκ μέρους της Κοινότητας Το γεύμε έγινε σε ένα εστιατόριο της παραλίας και ήταν φυσικά με εδέσματα νηστίσιμα, πλην πλούσιο και εκλεκτό, όπως θα άρεσε και στον ρέκτη Μητροπολίτη. Στο ίδιο αυτό εστιατόριο πήγαινε και ο ίδιος και εκεί είχα την χαρά και την τιμή και εγώ να είμαι κάποιες φορές προσκεκλημένος στο τραπέζι του.

Εν τω μεταξύ, όταν ακόμα ήμαστε στην κοινοτική αίθουσα, ο Πατριάρχης μας μίλησε με θερμά λόγια για τον μακαριστό αρχιερέα που έφυγε πρόωρα και συγχρόνως ανήγγειλε πως η χηρεύουσα θέση του Μητροπολίτη Πριγκιπονήσων θα πληρωθεί κατά την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 19 Απριλίου.

Η μητρόπολη Πριγκιπονήσων είναι μία από τις 4 (πέντε μαζί με την αρχιεπισκοπή Κωνσταντινουπόλεως) επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία που έχουν ποίμνιο ντόπιους Ρωμιούς κυρίως, αρκετές εκκλησίες που λειτουργούν και ποιμαντικές ανάγκες τρέχουσες. Το καλοκαίρι μάλιστα η Μητρόπολη Πριγκιπονήσων είναι ίσως η πρώτη σε πληθυσμό ελληνορθόδοξο, καθώς οι περισσότεροι Ρωμιοί της Πόλης παραθερίζουν εκεί, δε σπίτια δικά τους ή που νοικιάζουν. Ως εκ τούτου είναι προφανές πως δεν μπορεί να μείνε επί μακρόν ακέφαλη.
Ο Πατριάρχης όρισε ως τοποτηρητή της Μητροπόλεως τον Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο, πρωτοσύγκελλο του Πατριαρχείου επί σειρά ετών και μέχρι πρόσφατα. Πολλοί προεξοφλούν πως ο ίδιος θα είναι η πρόταση του Πατριάρχου στην Σύνοδο ως διάδοχος του μακαριστού Ιακώβου. Ωστόσο κάνεις δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποιες θα είναι οι σκέψεις και οι αποφάσεις του Πατριάρχου που θα ανακοινωθούν στην ώρα τους στην Σύνοδο από τον ίδιο.

Με τέτοιες σκέψεις, αλλά και μια αίσθηση ικανοποίησης πώς όλα έγιναν όπως έπρεπε να γαληνεύει την θλίψη της ημέρας ολοκληρώθηκε αυτή η αλλιώτικη επίσκεψη στην όμορφη Πρίγκιπο.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Πριγκιπονήσων κυρού Ιακώβου και ας έχουμε όλοι μας την ευχή του,ιδίως το ποίμνιο του στα Νησιά, οι συγγενείς του και όσοι συνδέθηκαν μαζί του με δεσμούς αγάπης και εκτίμησης, ως συνεργάτες και φίλοι του.

Εικόνες και βίντεο από την εξοδιο ακολουθία στο λινκ
https://www.facebook.com/permalink.php…

Γιάννης Γιγουρτσής