Η Τουρκία αίρει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

777

Ας ελπίσουμε τα πράγματα στην Τουρκία να ηρεμήσουν σύντομα για το καλό όλων! 
Αγκυρα, Τουρκία

Η Τουρκία ήρε την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς έκανε λόγο για «προσωρινό» μέτρο.

Ο Κουρτουλμούς έσπευσε να προσθέσει ότι αντίστοιχα έπραξε και η Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι η κυβέρνηση επικαλείται το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα. Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ότι ένα κράτος μπορεί να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη Σύμβαση, σε περιπτώσεις «πολέμου ή άλλου δημόσιου κινδύνου».

Η προσωρινή άρση της ισχύος της Σύμβασης αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο στην Άγκυρα για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα και για την παράταση του χρόνου κράτησης προτού ο κατηγορούμενος παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Το ανώτατο όριο κράτησης είναι οι τέσσερις μέρες, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το διάστημα αυτό μπορεί να παραταθεί, χωρίς να αναφέρεται ανώτατο όριο.

Ήδη περισσότερα από 60.000 άτομα έχουν πληγεί από τις εκκαθαρίσεις του Ερντογάν σε δημόσιο τομέα και στρατό.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, λέγοντας ότι έτσι θα επιτραπεί στις αρχές να δράσουν αποτελεσματικότερα για την προσαγωγή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη.

Το νομοσχέδιο για το καθεστώς έκτακτης ανάγκης αναμένεται να περάσει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Η Γαλλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο 2015.

Η επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να εγκριθεί την Πέμπτη από την τουρκίκη Εθνοσυνέλευσης, διαδικασία καθαρά τυπική.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία έχει στόχο να αποτρέψει ενδεχόμενο δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα.

Μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Μποζντάγ ισχυρίστηκε πως οι πολίτες δεν θα αισθανθούν οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και πως δεν θα επηρεαστούν αρνητικά η οικονομία ή οι επενδύσεις.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης προανήγγειλε εκκαθαρίσεις στο υπουργείο Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ελέγξουμε διπλά και τριπλά» το υπουργείο Οικονομίας και την κεντρική τράπεζα για «πραξικοπηματίες».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι περίπου 1.000 άνθρωποι που εργάζονται σε κρατικά ιδρύματα διαφεύγουν, χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί.

Ισχυρίστηκε ότι στη διάρκεια της διακυβέρνησης του AKP, το δίκτυτου Γκιουλέν είχε το «ελεύθερο» και απέκλεισε τα βασανιστήρια και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις στη διάρκεια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. «Θα τηρήσουμε την αρχή της αναλογικότητας» τόνισε ο Σίμσεκ.

Newsroom ΔΟΛ

in.gr