Οργή της Τουρκίας για την φράση που χρησιμοποίησε ο Τραμπ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

101

Παρά το γεγονός ότι το Κογκρέσο αναγνώρισε διακομματικά και με συντριπτική πλειοψηφία τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αποφεύγει για μια ακόμα φορά να αναφέρει τη λέξη γενοκτονία, καθώς χρησιμοποιεί τον αρμενικό όρο “Meds Yeghern” που μεταφράζεται ως το “Μεγάλο Έγκλημα”.

“Σήμερα, συμμετέχουμε με τη παγκόσμια κοινότητα στη μνημόνευση των ζωών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του “Meds Yeghern”, μιας από τις χειρότερες μαζικές θηριωδίες του 20ού αιώνα. Ξεκινώντας το 1915, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν σε πορείες θανάτου (στρατόπεδα συγκέντρωσης) κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οργισμένη ήταν η απάντηση της Τουρκίας, την Παρασκευή για την φράση που χρησιμοποίησε τον αρμενικό όρο “Meds Yeghern”, που σημαίνει το “Μεγάλο Έγκλημα”.

Σε γραπτή δήλωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις του Τραμπ βασίστηκαν στην “υποκειμενική” αφήγηση των Αρμενίων που προσπαθούν να μετατρέψουν το ζήτημα σε “δόγμα”.

Το υπουργείο δήλωσε ότι απέρριψε τους “ισχυρισμούς” του Τραμπ, για τους οποίους είπε ότι ωθούνται από εσωτερικά πολιτικά κίνητρα.

Κατηγόρησε επίσης τη δήλωση του Τραμπ ότι αγνοεί την “ταλαιπωρία” περισσότερων από 500.000 μουσουλμάνων που σκοτώθηκαν τότε από τους Αρμένιους, ζητώντας να αλλάξει αυτή η κατανόηση.

Το υπουργείο σημείωσε επίσης ότι η πρόταση της Τουρκίας για σύσταση μιας κοινής ιστορικής επιτροπής για την εξέταση των γεγονότων του 1915 ήταν ακόμη στο τραπέζι.

Η δήλωση κατέληξε στη μνήμη όλων των Μουσουλμάνων, των Χριστιανών και των Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους κατά την περίοδο της κατάρρευσης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Η θέση της Τουρκίας, κάνει λόγο για “τα γεγονότα του 1915”, παίρνοντας μόνο τη συγκριμένη χρονιά ως δεδομένη, με στόχο να στηρίξη μια ρητορική που λέει πως οι θάνατοι των Αρμένιων στην ανατολική Ανατολία έλαβαν χώρα όταν ορισμένοι, κατά την εισβολή Ρώσων, στήριξαν και εξεγέρθηκαν εναντίον των οθωμανικών δυνάμεων. Τα επακολουθέντα “αμελέ ταμπουρού” τα αποκαλούν “επακόλουθη μετεγκατάσταση Αρμενίων” και λένε ότι είχε ως αποτέλεσμα πολλά θύματα.

Η Τουρκία αντιτίθεται στην παρουσίαση αυτών των περιστατικών ως “γενοκτονία”, χαρακτηρίζοντάς τα ως τραγωδία στην οποία και οι δύο πλευρές υπέστησαν θύματα!

Επί σειρά ετών, πρόεδροι των ΗΠΑ απέφυγαν να χαρακτηρίσουν τους θανάτους των Αρμενίων “γενοκτονία”, αλλά ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υιοθέτησε την φράση των Αρμενίων, “Meds Yeghern”, για να περιγράψει την τραγωδία, μια πρακτική που επαναλαμβάνεται και από τον Τραμπ, επί του οποίου αναγνωρίστηκε από το Κογκρέσο, επίσημα, η Γενοκτονία των Αρμενίων.

——————————————————————————————–

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

https://www.capital.gr/diethni/