Σπουδαία ανακάλυψη- Βρέθηκαν 65 βυζαντινοί τάφοι στην Tουρκία

938

Στην αρχαία πόλη Στρατονίκεια (αρχαία ελληνική πόλη στη Λυδία της Μικράς Ασίας) στην Τουρκία, η οποία είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο και είναι γνωστή ως η πόλη των μονομάχων, βρέθηκαν περίπου 65 τάφοι βυζαντινής περιόδου, σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet.

Στους τάφους βρέθηκαν τα οστά ενήλικων, αλλά και παιδιών που εικάζεται ότι πέθαναν πριν από 1.300 χρόνια, ενώ ο οικισμός που βρίσκεται το νεκροταφείο χρονολογείται πριν από 3.500 χρόνια. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών Βιλάλ Σογούτ, οι αρχαιολόγοι βρήκαν σκελετό 120 εκατοστών σε ένα τάφο που ανοίχθηκε πρόσφατα. Πιστεύεται ότι ανήκει σε γυναίκα η οποία πέθανε πριν από 1.300 χρόνια.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σπουδαία ανακάλυψη! Βρέθηκαν 65 βυζαντινοί τάφοι στην αρχαία πόλη Στρατονίκεια

Η αρχαία Στρατονίκεια είναι η μεγαλύτερη μαρμάρινη πόλη στον κόσμο, περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και μέχρι στιγμής έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα από την ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο.

Ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις στην νοτιοδυτική Μικρά Ασία, η οποία σύμφωνα με τον ιστορικό Στράβωνα, ιδρύθηκε από τον Σελευκίδη βασιλιά Αντίοχο Α’ τον Σωτήρα (281-261 π.Χ. ). Η πόλη πήρε το όνομά της από τη σύζυγό του, τη Στρατονίκη, και κατοικήθηκε κυρίως από Έλληνες.

«Η πόλη αυτή είναι ένα ζωντανό αρχαιολογικό μουσείο. Είναι κάτι πραγματικά μοναδικό. Δεν υπάρχει άλλη πόλη στην οποία να έχουν διασωθεί στο σύνολό τους όλες οι δομές της από την αρχαιότητα», σύμφωνα τον Βιλάλ Σογούτ, επικεφαλής των ερευνών και καθητηγή του πανεπιστημίου Πουμάκαλε.

Με το πέρας των αρχαιολογικών ανασκαφών οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν μέσω 3D τεχνολογίας την δομή της αρχαίας πόλης. «Οι επισκέπτες ευχαριστούνται πολύ όταν βλέπουν την πρότερη μορφή της πόλης, καταλαβαίνουν καλύτερα πως ήταν τότε. Με τον τρόπο αυτό αναβιώνουμε και την βυζαντινή περίοδο της πόλης με γκραβούρες, αλλά και μέσω 3D», κατέληξε ο τούρκος επικεφαλής.

——————————————————————-

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ,- Hürriyet
Φωτογραφίες: arkeolojihaber.net