Στην «εντατική» το σύστημα υγείας – Ενδεχόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας σε 5 επαρχίες

47

Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας αντιμετωπίζουν 5 επαρχίες της Τουρκίας, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού και να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος υγείας της γείτονος.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Τουρκίας, δρ. Τζινέλ Ισμαήλ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση και καλεί σε λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων για να αποφευχθεί μία πιο εκτεταμένη μόλυνση στον πληθυσμό, καθώς η επιδημία του κορονοϊού δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή της στην Τουρκία.

«Αν όχι σε όλη την Τουρκία, τουλάχιστον στις 5 πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων επαρχίες μπορεί να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. Δεν γνωρίζουμε πότε θα φτάσει στο peak του ο κορονοϊός.

Τα νοσοκομεία και οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σιγά σιγά γεμίζουν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα πιθανό τεράστιο κύμα νέων κρουσμάτων.

«Τα κρεβάτια στις ΜΕΘ προετοιμάζονται και σκοπεύουν να ανοίξουν καινούρια νοσοκομεία. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το μέγεθος του κύματος που έρχεται ή πότε θα φτάσει στην κορύφωσή του. 1.400 άνθρωποι πέθαναν σε μία μέρα στη Γαλλία.

Ένα δεύτερο κύμα είναι πολύ πιθανό», εκτίμησε ο Τούρκος γιατρός, που επισημαίνει ότι πρωταρχικός στόχος είναι να αποφευχθεί η ευρεία μόλυνση του πληθυσμού.

Ο δρ. Νετζμετίν Ουνάλ, καθηγητής στο τμήμα Εντατικής Θεραπείας στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας, εντοπίζει το βασικό πρόβλημα της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της επιδημίας στην έλλειψη διαφάνειας.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, οι ΜΕΘ στην Κωνσταντινούπολη είναι σχεδόν γεμάτες. Έχω πληροφορηθεί επίσης ότι τα χειρουργεία κάποιων νοσοκομείων μετατρέπονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Η γενική αίσθηση για την Κωνσταντινούπολη είναι ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά και ότι σε κάποιες άλλες πόλεις η κατάσταση είναι σχετικά λίγο καλύτερη.

Αν ασθενείς πηγαίνουν στα νοσοκομεία την ίδια στιγμή, όπως όλα τα συστήματα υγείας, έτσι και το δικό μας θα καταρρεύσει», προειδοποιεί ο Τούρκος καθηγητής, που συνιστά αυτοαπομόνωση για να μπορέσει να επιβιώσουν και τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ.

Αμφισβητείται ο επίσημος αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό

Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί τον επίσημο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό, που ανακοινώνει κάθε βράδυ ο υπουργός Υγείας, υποστηρίζοντας ότι δεν συμβαδίζει με τον αριθμό των νεκρών συνολικά.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ, αναφέρει ως παράδειγμα την Κωνσταντινούπολη.

«300 άνθρωποι έχουν ταφεί στην Κωνσταντινούπολη από τις 11 Μαρτίου, που ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού, μέχρι και τις 31 Μαρτίου, χωρίς να καταγράφεται ως επίσημος λόγος ο κορωνοϊός. Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο αριθμό των θανάτων που έχουν ανακοινωθεί στην Κωνσταντινούπολη λόγω κορωνοϊού», δήλωσε ο Τούρκος βουλευτής.

————————————————————————————-

 

Μαρία Ζαχαράκη

ΑΜΠΕ- https://www.ethnos.gr/kosmos/