Τουρκία: Εισαγγελείς ζητούν ως 98 χρόνια κάθειρξης για 5 διαδηλωτές

1409

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους και «το κορίτσι με το κόκκινο φουλάρι».

Εισαγγελείς στη νότια επαρχία της Αττάλειας έχουν ζητήσει έως και 98 χρόνια κάθειρξης για πέντε διαδηλωτές του πάρκου Γκεζί.
Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι και η Αϊσέ Ντενίζ Καρατσαγκίλ, μια 20χρονη διαδηλώτρια η οποία πέρασε τέσσερις μήνες στη φυλακή, και έγινε δημοσίως γνωστή ως «το κορίτσι με το κόκκινο φουλάρι», καθώς η αστυνομία και οι εισαγγελείς συνέδεσαν το χρώμα του κασκόλ της με τις πολιτικές πεποιθήσεις της κατά την ανάκριση.
Η Καρατσαγκίλ αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης μεταξύ 24 και 98 ετών για διάφορες κατηγορίας, ανάμεσά τους για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «αντίσταση κατά της αρχής».
Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει ποινές μεταξύ 26 και 95 ετών για τους άλλους τρεις διαδηλωτές που κατηγορούνται. Η πρώτη ακροαματική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου.Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε σφόδρα τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων για την πρώτη επέτειο της εξέγερσης στο Πάρκο Γκεζί από την τουρκική Αστυνομία.

Ενα 24ωρο μετά τις σφοδρές συγκρούσεις στην επέτειο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του Ιουνίου του 2013 που συγκλόνισαν την Τουρκία, η μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της τουρκικής αστυνομίας εκτόξευσε σήμερα δακρυγόνα και έκανε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών στην Αγκυρα.
Η αστυνομία επενέβη προκειμένου να διαλύσει πλήθος περίπου 500 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας, στην περιοχή όπου πριν από ένα χρόνο ένα νέος διαδηλωτής, 26 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού.

 

tovima.gr