Τουρκία σε Γερμανία: Να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να στείλει επιθεωρητές σε ξενοδοχεία

66

Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Γερμανία να άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη χώρα και να στείλει επιθεωρητές υγείας για έλεγχο των τουριστικών εγκαταστάσεων στην Τουρκία .

Επιδιώκοντας να ξεκινήσει την τουριστική της σεζόν, μια ζωτική πηγή εσόδων σε ξένο νόμισμα αλλά και για την οικονομική της ανάπτυξη, η Τουρκία προσπαθεί με κάθε μέσο να πείσει τις ευρωπαϊκές κυρίως χώρες ότι αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό για τις φετινές διακοπές των πολιτών τους.

Ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», που επικαλείται διπλωματικές πηγές, πρότεινε τους επιθεωρητές υγείας κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, τη Δευτέρα.

«Είμαστε μία από τις χώρες που έδωσαν το παράδειγμα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού», φέρεται να δήλωσε ο Τσαβούσογλου στον Μάας, σύμφωνα με τη «Χουριέτ». «Έχουμε εφαρμόσει όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και κοινωνικής απόστασης στις τουριστικές μας εγκαταστάσεις. Δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τους Γερμανούς τουρίστες να περάσουν τις διακοπές τους στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία ζητεί να εξαιρεθεί από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που εξέδωσε το Βερολίνο για χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο το θέμα ακόμη είναι προς συζήτηση για τη Γερμανία. Οι τουριστικοί πράκτορες της Γερμανίας κάλεσαν, επίσης, το Βερολίνο να άρει τις ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι ισχύουν επί του παρόντος έως τις 31 Αυγούστου.

Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί, επίσης, μια σημαντική πηγή θέσεων εργασίας για τους Τούρκους πολίτες ενώ τα έσοδα κάθε χρόνο βοηθούν την Άγκυρα να ενισχύσει την αξία της λίρας, η οποία έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου.

Η Τουρκία από τον τουρισμό πέρυσι έκανε τζίρο 34,5 δισεκατομμύρια δολάριαπροσελκύοντας 45 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες. Περίπου 5 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες την επισκέφτηκαν το 2019, κατατάσσοντας τη Γερμανία δεύτερη μετά τη Ρωσία σε «εισαγωγή» τουριστών. Η Τουρκία, πριν από το ξέσπασμα της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού, στόχευε φέτος σε έσοδα 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον τουρισμό.

——————————————————————————————–

Μαρία Ζαχαράκη

https://www.ethnos.gr/kosmos