5 βιβλία της Ζωρζ Σαρή που αξίζει να έχεις διαβάσει

2680

Σαν σήμερα (23 Μαϊου) το 1925 γεννήθηκε στη Αθήνα, η Μικρασιατικής καταγωγής, Ζωρζ Σαρή, από Γαλλίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα από το Αϊβαλί. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής άρχισε να φοιτά στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Αργότερα, στο Παρίσι, συνέχισε να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής στη σχολή του Σαρλ Νιτλέν. Το 1962 επέστρεψε στην Ελλάδα όπου συνέχισε να παίζει στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

Η συγγραφική της καριέρα άρχισε το 1969 με το Θησαυρό της Βαγίας, ένα μυθιστόρημα που ξεκίνησε σαν παιχνίδι με τα παιδιά της και τους φίλους τους και το οποίο είχε και εξακολουθεί να έχει μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Από το 1969 μέχρι το θάνατό της στις 9 Ιουνίου 2012, έγραψε μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους, νουβέλες, θεατρικά παιδικά έργα και ιστορίες για μικρά παιδιά. Επίσης στο ενεργητικό της έχει δεκατέσσερις μεταφράσεις μυθιστορημάτων από τα γαλλικά. Όλα τα βιβλία της έχουν κάνει αρκετές επανεκδόσεις και μερικά από αυτά έχουν βραβευτεί. Το 1994 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου καθώς και από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ο οποίος τη βράβευσε ξανά το 1999. Επίσης το 1988 προτάθηκε για το βραβείο Χ.Κ. Άντερσεν.

5 βιβλία της Ζωρζ Σαρή που αξίζει να έχεις διαβάσει

Το έργο της αγαπήθηκε πολύ από το αναγνωστικό κοινό και απέσπασε πολλές τιμητικές διακρίσεις. Ανάμεσα στα πολλά βιβλία της, ξεχωρίζουμε πέντε:

Ο Θησαυρός της Βαγίας (1969)

Μια περιπέτεια που θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον σου από την πρώτη σελίδα μέχρι την τελευταία, με κεντρικό θέμα ένα θησαυρό στην Αίγινα, που τον κυνηγούν όχι μεγάλοι, αλλά παιδιά. Ένα από αυτά, η Ζωή επιστρέφει στο νησί, μεγάλη πια.

Το Ψέμα (1970)

Η δεκαπεντάχρονη Χριστίνα είχε τους λόγους της που έλεγε ψέματα, αν και γνώριζε ότι δεν πρέπει. Στο μεταίχμιο ανάμεσα στο τέλος της παιιδικής ηλικίας και στο κατώφλι της ενηλικίωσης, με τα ψέματά της θέλει να κρύψει κάτι που τη βασανίζει. Θέλει να απορρίψει την πραγματικότητα που την περιβάλλει, θέλει να ξεχάσει, αλλά τελικά θα βρεθεί τυλιγμένη στον ψεύτικο ιστό που η ίδια ύφανε.

Τα Γενέθλια (1977)

Τα σκοτεινά χρόνια της επταετίας μέσα από τα μάτια της οχτάχρονης Άννας Παυλίδη, που ετοιμαζόταν να γιορτάσει τα γενέθλιά της στις 22 Απριλίου 1967, αλλά την πρόλαβε η Χούντα της 21ης Απριλίου, που άλλαξε τη ζωή της.

Νινέτ (1993)

Ένα ταξίδι στο χρόνο που ακολουθεί την ενδιαφέρουσα εξελικτική πορεία της ηρωίδας, της Νινέτ, από τη γέννησή της στην Κωνσταντινούπολη, μέχρι το γάμο της, στα 20 χρόνια της στην Αθήνα.

Γράμμα από την Οδησσό (2005)

Ο Χριστόφορος αναγκάζεται στα τέλη του 1914, να αφήσει την οικογένειά του στη Γαλλία και να επιστρέψει στην Οδησσό, όπου εργάζεται ως καθηγητής γαλλικών. Ο χωρισμός οδυνηρός, η επικοινωνία αδύνατη και η καθημερινότητα σκληρή, μακριά από τα αγαπημένα του πρόσωπα. Για να μαλακώσει τον πόνο του, γράφει γράμματα ερωτικά που δεν έστειλε ποτέ, που ίσως μάλιστα να μη διαβαστούν καν ποτέ.

cosmo.gr/