“Bu mübarek Kadir Gecesinde tüm edeceğiniz duaları Allah kabul etsin.”
Η σημερινή ημέρα, και ειδικά απόψε το βράδυ, αποτελεί την κορύφωση του Ραμαζανιού και είναι η ιερότερη ίσως στιγμή όλου του χρόνου για τους μουσουλμάνους. Η ιερότητα της ημέρας συνδέεται με την κορυφαία στιγμή της μουσουλμανικής θρησκείας που είναι η αποκάλυψη του Κορανίου από τον Θεό στον Προφήτη Μωάμεθ.
Σε αντίθεση με την Αγία Γραφή η οποία θεωρείται θεόπνευστη και περιέχει και αυτούσιους λόγους του Θεού (Δέκα Εντολές, επί του Όρους ομιλία, Κυριακή προσευχή κ.α.) , αλλά έχει γραφτεί από ανθρώπους, το Κοράνι θεωρείται στο σύνολό του δοσμένο από τον Θεό στους ανθρώπους δια του Προφήτη Μωάμεθ. Το Κοράνι δηλαδή , στο σύνολό του, είναι ο λόγος του Θεού. Αυτό εξηγεί και την ιδιαίτερη ιερότητά του και την ιδιαίτερη βαρύτητά του. Στο Ισλάμ το Κοράνι αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, το θεμέλιο της πίστης. Κατά τους μουσουλμάνους τα πάντα και οι απαντήσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο βρίσκονται μέσα στο Κοράνι. Το Κοράνι χωρίζεται σε σούρες, κεφάλαια, και η κάθε σούρα παίρνει το όνομά της από την πρώτη της λέξη.
Το Κοράνι το αποκάλυψε ο Θεός στον Μωάμεθ σταδιακά δια του Αρχαγγέλου Γαβριήλ. Για να προετοιμαστεί ο Προφήτη για μεγάλη αυτή στιγμή αποσύρθηκε στην σπηλιά Χίρα του όρους Νουρ, κοντά στην Μέκκα, όπου προσευχόταν και έκανε νηστεία. Η περίοδος συνέπεσε να είναι ο σεληνιακός μήνας Ραμαντάν/ Ραμαζάν, για το λόγο αυτό, σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, οι μουσουλμάνοι νηστεύουν επίσης αυτόν το μήνα. Μια από τις τελευταίες νύχτες του μήνα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρέλαβε το Κοράνι από τον Θεό και ξεκίνησε να το αποκαλύπτει στον Μωάμεθ που το κατέγραψε.
Ο Γαβριήλ ξεκίνησε την αποκάλυψη του Κορανίου με τους πρώτους πέντε στίχους από την πρώτη σούρα του , την σούρα al- Alaq (Sūrat al-ʿAlaq). Η νύχτα αυτή που άρχισε η αποκάλυψη του Κορανίου ονομάζεται «Νύχτα της Δύναμης» (Laylat al-Qadr στα αραβικά, Shab-e-Qadr στα Περσικά, Kadir Gecesi στα τουρκικά) και πήρε την ονομασία της από την πρώτη λέξη της δεύτερης σούρας. Η αρχή της αποκάλυψης του Κορανίου έγινε το έτος 610 και συνεχίστηκε σταδιακά για 23 χρόνια, ουσιαστικά μέχρι το πρώτο έτος της Εγίρας.
Το Καντίρ Γκετζεσί (Kadir Gecesi), για να χρησιμοποιήσω την τουρκική λέξη για την ημέρα αυτή εορτάζεται μια συγκεκριμένη βραδιά στις τελευταίες ημέρες του Ραμαζανιού, που όμως δεν είναι η ίδια σε όλες τις χώρες του κόσμου. Στην Τουρκία η βραδιά αυτή είναι η 27η του Ραζανιού, που για το 2016 συμπίπτει με την βραδιά της 1ης προς 2α Ιουλίου. Οι τελευταίες δέκα ημέρες του Ραμαζανιού θεωρούνται ιδιαίτερες και οι πλέον ιερές. Η προσευχή αυτές τις ημέρες, και ιδιαίτερα το Καντίρ Γκετζεσί, θεωρείται πως έχει πολλαπλή αξία, « ισοδυναμεί με 1000 μήνες προσευχής» λέει μία έκφραση. Πολλοί μουσουλμάνοι, που μπορούν να διαθέσουν τον χρόνο, περνάνε όλο το τελευταίο δεκαήμερο του Ραμαζανιού στο τζαμί με νηστεία και προσευχή. Γενικά το δεκαήμερο αυτό μπορεί κανείς να το δει ως κάτι αντίστοιχο με την χριστιανική Μεγάλη Εβδομάδα ( ή το 12ημερο των Χριστουγέννων) όπου το Καντίρ είναι κατά κάποιο τρόπο η Μεγάλη Παρασκευή, ενώ το τελευταίο βράδυ πριν το Μπαϊράμι (την γιορτή μετά την λήξη της νηστείας) που λέγεται Αρεφέ είναι κάτι σαν το χριστιανικό Μέγα Σάββατο.
Η νηστεία αυτή την ημέρα είναι αυστηρή και πιο διαδεδομένη από κάθε άλλη μέσα στο μήνα. Πολλοί μουσουλμάνοι που δεν νηστεύουν όλο το Ραμαζάνι, αυτή τη μέρα το κάνουν (κάπως έτσι γίνεται και με πολλούς ορθόδοξους την Μεγάλη Παρασκευή) Το βράδυ, που είναι και οι ιερότερες ώρες, πολλοί το περνούν στα τζαμιά με προσευχή κα ανάγνωση του Κορανίου.
Οι ουρανοί θεωρείται πως είναι ανοιχτοί απόψε. Θεός τείνει ευήκοον ους στις προσευχές των ανθρώπων. Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι αυτή τη νύχτα οι ευλογίες και το έλεος του Αλλάχ είναι άφθονα, οι αμαρτίες συγχωρούνται, οι δεήσεις γίνονται αποδεκτές, και ότι το ετήσιο διάταγμά του αποκαλύπτεται στους αγγέλους που κατεβαίνουν επίσης στη γη. Και όλα αυτά βέβαια είναι φαινόμενα που αποκαλύπτουν την δύναμη (Al-Qadr/ Kadir) του Θεού.
Το Καντίρ είναι το σπουδαιότερο από τα πέντε Καντήλια, δηλαδή τις πέντε βραδιές μέσα στο χρόνο που οι μουσουλμάνοι της περνούν στα τζαμιά ως αργά το βράδυ ή με τις οικογένειές τους στο σπίτι διαβάζοντας το Κοράνι και προσευχόμενοι. Τα Καντήλια, που τα περισσότερα σχετίζονται με την ζωή του Προφήτη Μωάμεθ, πήραν την γενική αυτή ονομασία στην οθωμανική αυτοκρατορία από τα τέλη του 16ου αιώνα, όταν ο Σουλτάνος Σελήμ Β’ ξεκίνησε να φωτίζει με καντήλια (κάποιο είδος λάμπας με λάδι ή πετρέλαιο) τους σερεφέδες, τα μπαλκόνια, των μιναρέδων προκειμένου να γνωστοποιεί στον κόσμο τις ιερές νύχτες και να φανερώνει μέσα στη νύχτα τη θέση των τζαμιών. Στις μέρες μας, τα καντήλια στους μιναρέδες- πολύχρωμα και ηλεκτρικά πλέον- ανάβουν τις ομώνυμες μέρες και καθ’ όλη την διάρκεια του Ραμαζανιού. Μέσα στις συνήθειες των Καντηλιών, αξίζει να αναφέρω και τα ειδικά κουλουράκια, με σισάμι συνήθως, που φουρνίζονται και καταναλώνονται ειδικά αυτές τις ημέρες.
Πολύ σημαντική λοιπόν αυτή η μέρα (και ιδίως αυτή η νύχτα) για τους μουσουλμάνους. Και επειδή μπορεί να έχετε κάποιον φίλο, γείτονα, γνωστό μουσουλμάνο, μην παραλείψετε να του πείτε χρόνια πολλά για σήμερα και να του ευχηθείτε για το Μπαϊράμι που σε έρχεται σε τρεις μέρες.
- Mπείτε …στο παραμύθι του Σπλέντιτ - Mar 26, 2021
- Η Αγία Σοφία, η“νέα” Τουρκία και η κληρονομία του “άλλου” - Jul 13, 2020
- Η Ιερά Πατριαρχική Μονή Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλί - Apr 24, 2020