Μαθητικό Συνέδριο στη Μεγάλη του Γένους Σχολή

1504

Μαθητικό συνέδριο στη Μεγάλη του Γένους Σχολή

 
Η Μεγάλη του Γένους Σχολή διοργανώνει από 24-27 Οκτωβρίου 2014 μαθητικό συνέδριο με θέμα «Εξερευνώντας την πόλη μου… Περιβάλλον, άνθρωπος και κοινωνία στα αστικά κέντρα του 21ου αιώνα-Ελλάδα και Τουρκία». Στο συνέδριο θα συμμετέχουν σχολεία ομογενειακά και από το εξωτερικό.
 
Οι συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου από ώρα 14:00 και την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου από ώρα 09:00 στην αίθουσα τελετών της Μεγάλης Σχολής.
 
Το Σάββατο και η Κυριακή είναι αφιερωμένες στην γνωριμία των συνέδρων-μαθητών με την Πόλη και στην προετοιμασία σχετικού εργαστηρίου (workshop) στο πλαίσιο του συνεδρίου. 
 
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Την έναρξη του θα κηρύξει η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχής κ.κ. Βαρθολομαίος.
 
Λίγα λόγια για το θέμα του συνεδρίου
 
Το αστικό περιβάλλον στο οποίο γεννιούνται και μεγαλώνουν τα περισσότερα παιδιά σήμερα στις χώρες του δυτικού κόσμου είναι δύσκολο, αντιφατικό και συχνά αφιλόξενο. Τα παιδιά και οι νέοι μεγαλώνοντας εξερευνούν, ανακαλύπτουν και μαθαίνουν το περιβάλλον όπου ζουν, φυσικό και κοινωνικό, γνωρίζουν τη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία του χώρου που ζουν, αλλά έρχονται και αντιμέτωποι με προκλήσεις και με προβλήματα που αναζητούν τη λύση τους.
 
Στο συνέδριο αυτό οι συμμετέχοντες, νεότεροι και μεγαλύτεροι στην ηλικία, καλούνται να εντοπίσουν, να περιγράψουν, να παρουσιάσουν, να συζητήσουν ζητήματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, φυσικό και κοινωνικό, των αστικών κέντρων, επικεντρώνοντας την έρευνά τους στις πόλεις της Ελλάδας ή/και της Τουρκίας όπου ζουν. Παράλληλα προτείνουν λύσεις και κάνουν εναλλακτικές προτάσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, συνολικά ή εν μέρει, μείζονα προβλήματα του σύγχρονου αστικού χώρου όπως είναι για παράδειγμα η μόλυνση του περιβάλλοντος, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, η ξενοφοβία και ο κάθε είδους ρατσισμός, η αποξένωση, η φτώχεια.