Ο Διάσημος Τούρκος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν δέχεται απειλές από Τούρκους εθνικιστές για την ταινία του, που αναφέρεται στη γενοκτονία των Αρμενίων

1917

Δηλώνει ότι «αξίζει να πεθάνεις για την τέχνη»

Ο Γερμανός σκηνοθέτης, Τουρκικής καταγωγής, δέχτηκε απειλές από Τούρκους εθνικιστές για τη νέα του ταινία «The Cut» που αναφέρεται στη γενοκτονία των Αρμενίων, η οποία σύμφωνα με την επίσημη τουρκική θέση «δεν συνέβη ποτέ». «Εσύ και οι συνεργάτες σου θα έχετε τη μοίρα του δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ» που δολοφονήθηκε το 2007, τον απείλησαν όπως αποκάλυψε ο ίδιος.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου προβλήθηκε η ταινία, δήλωσε πως οι απειλές δεν τον εκπλήσσουν καθώς γνωρίζει ότι «οι Τούρκοι δεν μπορούν να αποδεχτούν μια ταινία με έναν ήρωα από την Αρμενία». «Η τέχνη είναι κάτι για το οποίο αξίζει να πεθάνει κανείς», είπε αστειευόμενος.

Παράλληλα μιλώντας στους New York Times σημείωσε πως υπάρχουν στην Τουρκία και άνθρωποι που θα του πετάξουν λουλούδια, πέρα από πέτρες. «Έχω δείξει την ταινία σε αρνητές της γενοκτονίας του 1915 και σε ανθρώπους που τη δέχονται. Είχαν και οι δύο τις ίδιες συναισθηματικές αντιδράσεις», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα η ταινία να αποτελέσει «μια γέφυρα συμφιλίωσης». Όσο για τους εθνικιστές που τον απειλούν ο Φατίχ Ακίν σχολίασε: «Όσοι μικρότεροι είναι τόσο πιο δυνατά γαβγίζουν».

  

protothema.gr